Cea mai veche pâine din lume, renegată de comuniști, expusă în România. Ce legătură are cu Cristofor Columb, Regele Carol I și Bricul Mircea
19.03.2021 ⋅ 0 comentarii
Cea mai veche pâine din lume poate fi văzută la Muzeul de Istorie din Galaţi. Pâinea, coaptă în 1892, arată după 129 de ani ca abia scoasă din cuptor.
Întrucât nu prezintă urme de mucegai, în urma unei analize amănunţite World Record Academy din Miami a omologat-o ca fiind cea mai veche pâine din lume.
Ce legătură este între această pâine și Cristofor Columb, Regele Carol I și Bricul Mircea a povestit directorul Muzeului de Istorie Galaţi, citat de alephnews.ro.
Pâinea a fost plămădită și coaptă în Italia, în vara anului 1892. Aceasta a fost prezentată apoi în Expoziţiei Italo-Americană de la Genova (10 iulie – 4 noiembrie 1892), cu ocazia celebrării a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.
„Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova. La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală. Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I”, povesteşte profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.
Vasile Pamfil a fost cel care a intrat în posesia pâinii și a adus-o la Galați, într-o cutie de sticlă, pâinea reușind să fie păstrată, în perfectă stare, într-o cutie de sticlă.
Aceasta a fost păstrată în locuința sa până în mai 1915, după care a donat-o institutorului Paul Paşa, directorul Şcolii primare nr. 6 de băieţi din Galaţi. La rândul său, Paul Paşa donează pâinea nou-înfiinţatului Muzeu Regional „Casa Cuza Vodă”, în anul 1939, împreună cu întreg patrimoniul muzeistic de la Şcoala nr 6 de băieţi, cuprinzând 5.500 de obiecte.
Expusă în muzeul din Galaţi până î... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății