APEL către urmașii deținuților politici morți în lagărul de muncă de la Periprava, pentru identificarea victimelor
07.04.2021 ⋅ 0 comentarii
Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România - AFDPR face un apel către rudele şi urmaşii deţinuţilor politici decedaţi în lagărele de muncă de la Periprava, precum şi către orice persoană care deţine informaţii despre aceste rude, să contribuie la identificarea victimelor.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a desfăşurat, în cursul anilor 2015-2019, mai multe campanii de cercetări arheologice în Cimitirul Lipovenesc din Periprava, judeţul Tulcea, pe locul unde au fost îngropaţi cei mai mulţi dintre deţinuţii politici care au murit în lagărele de muncă şi alte locuri de detenţie ce au funcţionat în apropierea localităţii Periprava. În anul 2020, colectivul de arheologi alcătuit din angajaţi şi colaboratori ai institutului, care se ocupa încă din 2006 de căutarea şi identificarea mormintelor victimelor regimului comunist pe întreg cuprinsul ţării, a fost forţat să părăsească instituţia. Ca urmare, începând din vara anului 2020, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România (cunoscută în istoria recentă a ţării sub denumirea prescurtată de AFDPR) a preluat în sarcina sa aceste importante cercetări de interes naţional, care sunt continuate de către aceeaşi echipă de arheologi, cu susţinere financiară provenită din mediul privat, prin intermediul Fundaţiei Doina Cornea din Cluj.
Scopul investigaţiilor arheologice de la Periprava este de a se descoperi, recupera şi identifica rămăşiţele pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi. Cercetările vor continua la Periprava şi în anul 2021, prin organizarea unei noi campanii arheologice, iar în cursul anului viitor, acestea vor fi definitivate, deoarece se va ajunge la verificarea integrală prin săpătură a întregii suprafeţe de teren ocupate de necropola deţinuţilor. Acţiunea se desfăşoară în conlucrare directă cu Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se află în lucru un dosar de cercetare penală în această cauză. În urma campaniilor arheologice desfăşurate până în prezent, au fost descoperite şi recuperate osemintele a 55 de persoane, care se află depuse pentru analize şi examinări de specialitate la Institutul...
vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății