Național Cultura Stire

O carte foarte rară de Honterus, apărută în 1564, achiziţionată de un muzeu din România

08.04.2021 ⋅ 0 comentarii

O carte extrem de rară din secolul al XVI-lea, din care se mai păstrează în lume doar 16 exemplare, avându-l ca autor pe umanistul transilvănean Johannes Honterus, poate fi admirată, în premieră, în cadrul unei miniexpoziţii găzduite de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, instituţie care a achiziţionat recent lucrarea din Noua Zeelandă, conform Agerpres.

"Exponatul lunii aprilie" la MNU Alba Iulia, "Rudimentorum cosmographicorum Ioan. Honteri Coronensis libri III (Zurich, 1564)", este o lucrare de mici dimensiuni, care reuneşte între coperţile sale o descriere geografică în versuri a lumii, aşa cum era ea cunoscută la mijlocul secolului al XVI-lea, şi o serie de hărţi.

Într-o accepţiune modernă, lucrarea lui Honterus poate fi considerată un atlas de buzunar.

"Cartea a apărut la Zurich, în anul 1564. Este, practic, o reeditare a unei lucrări mai vechi a lui Honterus, care a apărut iniţial la Cracovia, în 1530, dar căreia i s-au adăugat hărţi. În prima ediţie, cea din 1530, apărea o singură hartă. Ediţia expusă la MNU, datată la 1564, ajunge la 14 file duble, care prezintă hărţi ale lumii aşa cum era ea cunoscută la momentul respectiv", a afirmat, miercuri, cu prilejul vernisajului, muzeograful Florin Bogdan.

El a subliniat că lucrarea este "rezultatul curiozităţii umane, rezultată în special în urma marilor descoperiri geografice de la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVI-lea, când toată lumea voia să ştie cum arată noile continente".

Exemplarul expus miercuri a fost achiziţionat de MNU Alba Iulia dintr-un anticariat din Noua Zeelandă.

"Este deosebit de rar, în sensul în care, până în momentul achiziţiei de către Muzeul din Alba Iulia, mai erau cunoscute în lume doar 15 exemplare", a precizat Florin Bogdan.

Muzeograful a arătat că lucrarea expusă are foarte puţine însemnări manuscrise, însă se ştie sigur că, undeva în secolul al XVIII-lea, ea se afla într-un mediu cunoscător de limbă greacă, pentru că are un fragment de notă manuscrisă în limba greacă, "mutilată, ... vezi mai mult










Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro