Ei sunt câștigătorii Concursului „Omul Anului 2020 în Forțele Navale”
26.05.2021 ⋅ 0 comentarii
Gala „Omul Anului în Forțele Navale” a ajuns la cea de-a XI-a ediție și, la fel ca în fiecare an, performanțele obținute de personalul din Forțele Navale pe parcursul unui an de instrucție au fost apreciate și dedicate unor evenimente importante din evoluția Forțelor Navale Române și a societății românești.
Festivitatea de premiere a câștigătorilor a avut loc marți, 25 mai, la Constanța, în prezența șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, a unor distinși invitați și a nominalizaților la cele cinci secțiuni ale concursului.
La Secțiunea „Ofițerul Anului 2020”, pe primul loc s-a clasat comandorul Valentin-Cătălin Vlad, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică, primul ofițer român care a exercitat comanda unei grupări navale permanente a NATO, pe parcursul anului trecut, având la dispoziție un stat major alcătuit preponderent din ofițeri români și trei ofițeri din Germania, Spania și Turcia, precum și nave din România, Germania, Grecia și Turcia. Aflată în subordinea Comandamentului Maritim Aliat al NATO, gruparea navală condusă de comandorul Vlad a executat misiuni în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană, în perioada ianuarie - iunie 2020, și, din luna martie 2020, când pandemia de COVID-19 s-a răspândit necontrolat și a produs mii de decese în spațiul european, ofițerul a luat cele mai bune decizii pentru limitarea îmbolnăvirii echipajelor navelor, iar obiectivele misiunii au fost îndeplinite, în totalitate, fără a fi afectată capacitatea operațională a Alianței Nord-Atlantice pe flancul sud-estic.
La Secțiunea „Maistrul Militar al Anului 2020”, premiul a fost oferit maistrului militar principal Ștefan Nițu, maistru militar de comandă la Divizionul 150 Rachete Navale. În anul 2020, militarul a încadrat funcția de șef de echipaj la puitorul de mine și plase 274 „Contraamiral Constantin Bălescu”, navă militară cu care a participat misiunea de asigurare a comenzii grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2) de către PM-274, în perioada ianuarie-iunie 2020, în Marea Neagră, Marea Egee și Marea Mediterană. Militarul a făcut parte din echipajul navei purtătoare de rachete 188 „Zborul”, cu care a participat la exercițiul multinațional „Breeze 20”, precum și din cel al puitorului de mine și plase 274, pe durata desfășurării exercițiului multinațional de luptă contra minelor „Nusret 20”. În plus față de misiunile executate pentru Forțele Navale Române, militarul a participat și la o serie importantă de activități de voluntariat și de ecologizare a mediului natural, organizate în sprijinul populației civile din zona Dobrogei.
La Secțiunea „Soldatul profesionist al anului 2020”, distincția a fost oferită caporalului clasa a II-a Gelu Parteni, de la Divizionul 146 Nave Minare-Deminare, unde este încadrat pe funcția de servant la puitorul de mine și plase 274. Cu o experiență de 18 ani în Forțele Navale, militarul a participat la numeroase misiuni cu toate navele divizionului, inclusiv la cea mai importantă misiune a Forțelor Navale din anul 2020 și, prin comportamentul său, a devenit un model pentru tinerii marinari militari de la bord. Este un profesionist foarte bun, are inițiativă și face numeroase propuneri pentru optimizarea deservirii tehnicii și aparaturii.
La Secțiunea „Salariatul civil al anului 2020”, premiul a fost câștigat de Daniel Stoenciu, inginer la Laboratorul Hiperbar al Centrului 39 Scafandri. La începutul anului 2020, a asigurat expertiza tehnică necesară finalizării procedurii de atribuire privind cel mai important proiect al Centrului de Scafandri, modernizarea Laboratorului Hiperbar. Ulterior, a contribuit la optimizarea echipamentelor IT și a sistemelor de automatizare din compunerea noul sistem hiperbar. Inginerul Stoenciu este implicat în proiecte realizate pentru adoptarea unei viziuni care să permită Centrului de Scafandri să devină, în următorii 5-10 ani, un furnizor important de formare profesională pentru scafandrii militari și civili români și din statele membre ale Uniunii Europene, iar unul dintre acestea fiind proiectul cu tehnologii specifice și de ultimă generație „Bazin de înot cu turn de scufundare și simulator de salvare din submarine”.
Evenimentul organizat la Constanța a cuprins și un moment dedicat Zilei Rezerviștilor Militari (31 Mai). Cu prilejul acestei aniversări, șeful Statului Major al Forțelor Navale a conferit medalia aniversară „Forțele Navale Române – 160 de ani în serviciul Patriei”, realizată de Regia Autonomă Monetăria Statului, unor militari în rezervă care au slujit, cu devotament și dăruire, drapelul Tricolor, de-a lungul carierei lor militare și care au dăruit timp din timpul lor și s-au implicat, chiar și după ce au trecut în rezervă, în diferite proiecte pentru dezvoltarea imaginii Forțelor Navale Române.
Cei trei rezerviști militari felicitați au fost: doamna plutonier adjutant principal (în rezervă) Liana Naum, pentru dezvoltarea a numeroase proiecte trasfrontaliere româno-bulgare, la care au participat numeroși militari activi, în rezervă și în retragere din spațiul dobrogean al României și Bulgariei, prin care au fost consolidate legăturile dintre asociațiile socio-profesionale ale rezerviștilor din cele două state și au fost promovate valorile și tradițiile Marinei Militare Române; domnul comandor (în rezervă) Marian Moșneagu, pentru contribuția adusă la promovarea valențelor istorice ale Forțelor Navale Române, prin intermediul a zeci de studii, articole și lucrări de specialitate publicate prin care a adus în atenția publicului larg aspecte importante ale evoluției și dezvoltării Marinei Militare Române; domnul comandor (în rezervă) Ionel Preda, al cărui rol nu s-a încheiat după trecerea în rezervă, ci a continuat să fie unul important pentru învățământul militar de marină, deoarece domnia sa s-a implicat, fără să primească un suport financiar din partea Forțelor Navale, în asigurarea continuității procesului instructiv-educativ de formare a viitorilor maiștri militari de marină și a transmis tehnicienilor de mâine ai Marinei Militare cunoștințele tehnice de specialitate necesare pentru a-și desfășura activitatea la bordul navelor.
Din partea Clubului Amiralilor, amiralul (în rezervă) Aurel Popa a acordat premiul de excelență comandorului Valentin-Cătălin Vlad, comandantul Centrului 110 Comunicații și Informatică, pentru întreaga sa activitate desfășurată în anul 2020. Președintele Ligii Maiștrilor Militari de Marină, maistrul militar principal (în rezervă) Adrian Cristocea a înmânat premiul de excelență din partea organizației maistrului militar clasa I Daniel-Radu Onofrei, maistru militar specialist grup energetic și instalații auxiliare la bordul fregatei „Mărășești”, în semn de apreciere pentru profesionalismul său și capacitatea sa impresionantă de muncă.
Concursul desfășurat la malul mării a cuprins și o secțiune dedicată personalităților civile care, în anul 2020, au contribuit prin acțiuni bilaterale de... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății