(FOTO) Copiii arădeni în Sfinte Liturghii. Ziua Copilului, ”dor de puritate și bunătate”
01.06.2021 ⋅ 0 comentarii
„Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu”
Și pesemne că mulți dintre părinții arădeni au înțeles și au și purces la plinirea cuvintelor Mântuitorului, de vreme ce atât de multe chipuri bucuroase și luminoase de copii am întâlnit în deloc puținele Sfintele Liturghii Arhierești la care am participat de ceva bună vreme.
Copiii în Liturghii? Bucurie, puritate, inocență, lumină, imprevizibilitate... cumva, tot ce poate fi mai bun și frumos în cetate.
Astăzi este ziua lor și nu putem să nu vă împărtășim parte dintre imaginile cu copiii arădenilor surprinși în timpul Sfintelor Liturghii. Imagini pe care, recunoaștem, cu sfințenie le păstrăm, fiind mărturia momentelor în care ne-au emoționat, ne-au impresionat cu puritatea și bunătatea gesturilor spontane făcute față de alți copii sau vârstnici, și bineînțeles... ne-au smuls zâmbete.
I-am observat în cele mai mici amănunte și nici nu aveam cum altfel. Când și unde a trecut vreun copil vreodată fără a-și face simțită prezența?
Ne-au emoționat și ne-au impresionat, văzându-le atât de serios genunchii plecați și mânuțele împreunate-n rugăciune; când cedau fără a sta pe gânduri locul altcuiva; când dis-de-dimineață, îmbrăcați în straie populare și cu flori sau candele în mâini își așteptau Ierarhul; când plini de bucurie îl prindeau de mână; când îi dăruiau sau primeau flori și iconițe de la Preasfinția Sa; când foarte serioși și responsabili pășeau spre Sfânta Împărtășanie; când se așezau parcă de strajă Ușilor Împărătești și urmăreau atent orice mișcare a Slujitorilor Sfintelor Altare; când își purtau cu mândrie icoanele preferate în procesiuni... Și, desigur, am putea lesne continua cu multele ipostaze în care i-am surprins a fi responsabili, demni, simpatici peste măsură, însă ar fi cu totul nedrept să nu amintim și momentele în care au fost ghiduși și au așezat largi zâmbete pe chipurile celor prezenți.
Poți să nu zâmbești văzându-i, ca într-o misiune a misiunilor, purtându-și serioși prietenii la Sfânta Liturghie? Și vorbim aici de păpuși bucălate, inorogi, broscuțe, ursuleți față de care se arătau atât de grijulii de parcă ar fi vrut să-i învețe toate rosturile lumii culese de prin Liturghii. Sau poți să nu zâmbești văzându-i imitând gesturile slujitorilor cu deplină seriozitate? Normal că nu, iar aici categoric ne amintim de un anume Victor care, la Mănăstirea Feredeu fiind și cu o cădelniță potrivită staturii lui în mână, cădea în tandem cu preoții sau Preasfințitul... Serios, sigur pe el și implicat peste măsură în fiecare gest.
Astăzi este ziua lor, o zi în care cu drag am răsfoit imaginile cu ei și pe care cu drag vi le dăruim, o zi în care nouă, adulților, privindu-i, ne e dor... ”dor de puritate și bunătate”, după cum avea să ne mărturisească Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul:
”Ziua copilului - dor de puritate și bunătate. Această zi are semnificații profund umane dar și spirituale. În primul rând ne gândim la copiii de lângă noi, apoi la copilăria noastră și la faptul că nu am încetat să fim copii. Însă ne gândim și la Dumnezeu - Copilul, Iisus Hristos, Care S-a născut în istorie de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria.
Copiii sunt rodul dragostei umane și a binecuvântării lui Dumnezeu. Copiii sunt nevinovați, puri, gingași și dependenți de părinți sau adulți. Gândindu-ne la Pruncul Hristos, vedem smerenia lui Dumnezeu, Care se face Om (Copil), încât El poate fi primit sau refuzat de către noi. Cel necuprins, Cel veșnic devine un copil, fiindcă un copil nu poate face nimic pentru el însuși: nu se poate hrăni singur, nu se poate adăposti singur, nu se poate apăra singur, viața lui depinde întru toate de iubirea celor din jur.
Prin nașterea de prunc... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății