Via Transilvanica, drumul care unește, pe urmele unei vechi căi ferate care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor
17.07.2021 ⋅ 0 comentarii
Via Transilvanica, drumul care unește, pe urmele unei vechi căi ferate care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor.
Proiectul Via Transilvanica a ajuns în Caraș-Severin, loc în care cei peste 20 de voluntari au avut parte de o surpriză: pentru a se evita punerea în pericol a potențialilor călători prin folosirea unui drum național, aceștia au ales calea ferată care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor. O cale ferată nefuncțională și peste care timpul și-a pus „serios și nemilos amprenta”.
„Anul acesta am ajuns în Caraș-Severin, unde intrăm pe la Porțile de Fier ale Transilvaniei. Ajunși la fața locului ne-am dat seama că aveam două posibilități. Prima ar fi fost un drum național, unde traficul abundent punea potențialii călători într-un real pericol. Am zis un "chiar așa nu”, totuși nelipsit de o doză de teamă, pentru că știam și cum suna planul B. Aveam o problemă: cea de-a doua variantă era o veche cale ferată, care nu mai funcționează și peste care timpul și-a pus serios și nemilos amprenta. Este vorba despre calea ferată care face legătura dintre Podișul Hațeg și Țara Gugulanilor.”, au scris reprezentanții Tășuleasa Social pe pagina de socializare.
După finalizarea înțelegerii cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii România și a Regionala CFR Timisoara asociația a primit în folosință peste 20 de km de cale ferată veche, nefuncțională, care va deveni drum de acces și probabil una din cele mai faine și interesante poteci pe care vom fi umblat vreodată.
Comunitățile din Bouțari și Zăvoi au dat dovadă de mobilizare exemplară și s-au și apucat de lucru serios la această nouă misiune neașteptată din proiectul Via Transilvanica.
„Astfel, nu numai că organizația noastră a făcut prima "defrișare" din istoria Tășuleasa Social, dar am ajutat și la refacerea unui pod. Și ne-am ocupat de toate astea în cel mai bun loc în care se putea și cu cel mai fain motiv la care ne putem gândi: visele devin realitate.
Am curățat calea ferată devenită junglă de bălării și copaci rebeli, pe care natura probabil și-o revendica văzând că oamenii și trenurile au părăsit-o cu totul. Ea va rămâne parte din peisaj, pentru că lucrările pe care le desfăș... vezi mai mult
Sursa: Glasul Cetății