Național Stire Cultura

Arădeanul Ștefan Șimonca-Oprița, din nou pe scena Festivalului Internațional George Enescu alături de orchestra Les Dissonances

15.09.2021 ⋅ 0 comentarii

Într-o perioadă sau vremuri în care reușim să exclamăm tot mai rar cu înalte tresări de suflet: „formidabil!”, în fața unor evenimente de excepție, ne bucurăm să putem spune că arădeanul Ștefan Șimonca-Oprița va fi din nou pe scena Festivalului Internațional George Enescu alături de orchestra Les Dissonance. 

În urmă cu doi ani, știrea care ne entuziasma, la început de septembrie 2019, pe plan local și nu mai, anunța că Un arădean de 18 ani, pe scena Festivalului Internațional George Enescu”. Și deși noi știam că vestea era pur și simplu „formidabilă” (cuvânt readus la viață de Ștefan, în timpul plăcutelor convorbiri din vremea aceea), valul de reacții care a urmat nu a făcut altceva decât să ne confirme că astfel de reușite încă sunt apreciate și, de ce nu, aplaudate la scenă deschisă. 

În așteptarea programului Festivalului George Enescu de anul acesta, un comunicat de presă ne anunța că Ediția jubiliară a Festivalului Internațional George Enescu, desfășurată în perioada 28 august –26 septembrie, aduce la București 32 de orchestre de top din 14 țări. Aproape instinctiv am căutat Les Dissonance. Asta pentru că știam că acolo, pe lângă arădeanul nostru mai sunt încă patru români, toți violoniști: Valentin Șerban - proaspăt câștigător al Concursului George Enescu, Vlad Baciu - concertmaestrul Operei din Cluj,  Maria Marica și Petre Abraham Smeu care, împreună cu Ștefan Șimonca-Oprița, sunt studenți ai Conservatorului de muzică din Saarbrücken, Germania, la clasa maestrului David Grimal. 

Bucurie, cuvântul cel mai des folosit de Ștefan în timp ce ne vorbea despre cele două concerte Les Dissonance din cadrul Festivalului Internațional George Enescu 

Chiar dacă a avut un program foarte încărcat, undeva chiar într-un miez de noapte ne-a mărturisit ce înseamnă această nouă participare la Festivalul George Enescu. Și nu știm cât de mult a realizat, dar „bucurie” a fost cuvântul cel mai des folosit. Iată de ce:  

„Din 10 septembrie până în 16 inclusiv (ziua primului concert), noi repetăm și mărturisesc că simt în timpul cadrul repetițiilor cât de mare nevoie am avut toți, ca muzicieni, ca artiști, dar și ca oameni de experiența Les Dissonance. Experiență care nouă, membrilor Dissonance ne-a lipsit foarte mult în această perioadă. Les Dissonance a avut foarte multe proiecte chiar și în timpul pandemiei, dar un proiect atât de mare ca cel pe care îl pregătim acum, nu am avut. Așadar, mulți oameni pe care nu i-am mai văzut de aproape doi ani, i-am reîntâlnit în sfârșit, iar bucuria de a-i îmbrățișa după atât de mult timp echivalează cu bucuria de a îmbrățișa din nou un public viu, în cadrul festivalului. Festivalul ne conferă o bucurie pe care sperăm că o conștientizează. Cântăm lucrări care probabil în România n-au mai fost niciodată cântate în formula asta (n.r. Les Dissonance este o orchestră fără dirijor), dar pe lângă toate acestea, faptul că ne reîntâlnim și factorul uman, care este în cadrul Les Dissonance, și care ne-a lipsit în toată perioada pandemiei, sunt cele mai importante. Participarea la Festivalul George Enescu simt că este ca o renaștere a culturii din multe puncte de vedere. Respirația oamenilor din sală este mult mai importantă decât respirația noastră la începutul unei lucrări, așa că, probabil, concertele noastre la Festival vor fi mai importante decât ne imaginăm. 

Participarea la Festival este o imensă bucurie pentru toți, mai ales pentru cei cinci români, membri ai Les Dissonance. 

Simplul gând că în câteva ore vom călători spre București (n.r. la momnetul publicării acestui material, artiștii Les Dissonances sunt deja în capitală) ne umple de mai multă bucurie decât vă puteți imagina.”, ne-a mărturisit arădeanul Ștefan Șimonca-Oprița.  

Arădeanul nostru, concertmaestru în cadrul ambelor concerte 

Bucuria și mândria noastră este cu atât mai mare cu cât Ștef... vezi mai mult

Sursa: Glasul Cetății

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Cetății
fashiondays.ro