Concurs de proiecte artistice & Ateliere de design mobilier urban şi peisagistică în pregătirea Festivalului Particles #4
20.09.2021 ⋅ 0 comentarii
Festivalul Particles revine în oraș sub alte culori și cu inițiative noi pentru spațiul de desfăşurare al festivalului: Malul Mureșului din apropierea Podului Traian.
Prin această ediție a festivalului invităm comunitatea locală, locuitori din Arad și Timișoara deopotrivă, la implicare directă prin lansarea unui Concurs de proiecte artistice şi a unei serii de Ateliere de design mobilier urban și de amenajare a locului de desfășurare. Prin Particles #4, propunem redescoperirea unui spațiu cu potențial cultural și natural, care să devină un reper pentru petrecerea timpului liber, care va fi readus la viața prin artă și activare comunitară.
Concurs de proiecte artistice
Pornind de la arte vizuale, film și muzică, la dans, teatru și performance, orice idee creativă poate face parte din programul de zi al festivalului. Proiectele selectate vor fi sprijinite prin acoperirea costurilor de producție și asistență în realizarea lor. Înscrierea în concurs se face prin completarea formularului de înscriere până cel târziu în data de 23 septembrie 2021. Proiectele selectate vor fi realizate pe Malul Mureșului în apropierea Podului Traian, între 8-10 octombrie 2021, în cadrul Festivalului Particles #4. Formularul de înscriere în concurs poate fi accesat prin următorul link: https://forms.gle/GNwjSvgDrQXhA6LQA. Artiștii, profesioniștii sau amatorii de artă din Arad și Timișoara care își doresc să realizeze un proiect artistic în spațiul festivalului sunt invitați să se înscrie.
Ateliere de design mobilier urban & amenajare peisaj
În spiritul interdisciplinar al Festivalului Particles lansăm și seria de Ateliere de design mobilier urban și amenajare peisaj deschise publicului larg dornic să își dezvolte și să deprindă abilități practice și meșteșugărești. Atelierele vor avea loc între 27 septembrie și 7 octombrie pe Malul Mureșului în apropierea Podului Traian, în zona festivalului Particles #4, și propun transformarea unui spațiu neglijat, prin creativitate, artă și meșteșuguri, într-un loc de întâlnire, socializare și relaxare. Se poate înscrie oricine la unul sau mai multe ateliere prin completarea acestui formular: https://forms.gle/hzu2DoLdBSdUujVv8 până la data de 24 septembrie 2021.
Mai multe detalii despre ateliere pot fi urmărite în paragrafele următoare.
Coordonatori: Raluca Rusu și Alex Ciobotă (grupul Studio Peisaj)
Data: 30 septembrie între orele 10:00 - 19:00.
Atelierul se concentrează pe exercițiul de a crea locuri de întâlnire, intersecție, așezare și socializare pornind de la mediul ambiental și de la peisaj. Folosindu-se de elemente naturale, istorice și urbane precum vegetația locală, râul Mureș, cetatea veche a Aradului, Podul Traian, Casa Vămii și complexul industrial Teba, participanții vor experimenta cu peisajul pornind de la experiențele personale.
Studio Peisaj vă invită prin acest atelier să lăsați amprente în peisaj prin creativitate, resurse locale, meșteșug și muncă colaborativă.
Coordonator: Maria Tămășan (Asociația Culturală Vernacular, Asociația Pro Vlaicu)
Date: 4 și 5 octombrie, între orele 14:00 - 19:00.
Atelierul propune participanților un exercițiu de descifrare a spațiului pentru a identifica și evidenția elementele valoroase pentru patrimoniu: monumentele istorice, locuri de importanță semnificativă, elemente naturale. Rezultatul atelierului va fi o instalație - lucrare colectivă - care să sublinieze prezența patrimoniului în peisajul urban. Participanții se vor folosi de percepțiile proprii pentru a adăuga elemente de valoare în instalație care să transmită povestea locului.
Coordonatori: Ildiko Biro și Teo Cociuba (ID design studio)
Date: 27 septembrie - 7 octombrie, în timpul săptămânii între orele 16:00-19:00.
Atelierul propune amenajarea spațiului care se află la intersecția dintre liniile imaginare trasate între râul Mureș, Podul Traian, cetatea veche a Aradului - cetatea Turcească, Casa Vămii și complexul industrial Teba. Amenajarea va începe prin curățarea spațiului și se va concentra pe crearea unor elemente de mobilier urban & a unor spații de relaxare și contemplare care să implice activități colaborative și de meșteșug.
Prin acest atelier ID design studio invită participanții la o acțiune colectivă de responsabilizare și punere în valoare a unui spațiu neglijat.
Coordonator: Diana Serghiuță-Popa
Date: 27 septembrie - 8 octombrie, în timpul săptămânii între orele 16:00 - 19:00.
Acest atelier invită participanții la crearea unei lucrări murale colective care să adauge un strop de culoare în spațiul festivalului. Participanții se vor familiariza în cadrul atelierului cu tehnici de pictură murală și vor realiza împreună o compoziție care să reflecte spațiul înconjurător și creativitatea colectivă.
Atelierul de artă murală este deschis pentru participanți cu vârste între 15 și 25 de ani.
Coordonator: Constantin Perva
Data: 30 septembrie, între orele 10:00 - 19:00.
Atelierul le propune participanților asimilarea unor tehnici de meșteșug popular prin care să construiască obiecte utilitare folosind fibre vegetale sau lemnoase. Din acest atelier vor rezulta șezlonguri care vor rămâne în zona festivalului, reprezentând o soluție sustenabilă de intervenție în spațiu și de transformare a peisajului urban.
Timpul de desfășurare al atelierelor poate varia în funcție de disponibilitatea participanților. Numărul de participanți la ateliere este limitat.
------
Concursul de proiecte artistice şi Atelierele de design mobilier urban și amenajare peisaj au loc în cadrul proiectului Laborator intraurban. Spații interculturale.
Laborator intraurban. Spații interculturale este un proiect Citizenit a cărui scop este punerea în valoarea a unui spațiu cultural prin intervenții interdisciplinare și implicarea comunității locale.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Centrul Municipal de Cultură Arad.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.