Autobuz pe bază de hidrogen testat la Cluj. Cât costă şi când ar putea intra în circulaţie
26.10.2021 ⋅ 0 comentarii
Un autobuz propulsat cu energie derivată din hidrogen a fost adus în Cluj-Napoca și a fost testat luni în transportul local de către Compania de Transport Public (CTP).
Pentru prima dată la noi în țară, autobuzul pe bază de hidrogen a fost testat pe principalele artere din Cluj-Napoca. Are camerele de supraveghere de ultimă generație, aer condiționat și încărcătoare pentru telefoanele mobile și poate circula peste 350 de kilometri, pe baza unei singure încărcări.
“La un autobuz electric o încărcare durează între 4-5 ore, iar acest autobuz se încarcă în 5-10 minute plinul”, a spus șoferul care a făcut testul.
Autobuzul, care folosește așa-zisul combustibil al viitorului, s-ar putea alătura în viitor flotei deja existente de autobuze și troleibuze electrice din oraș.
Și autoritățile din alte orașe sunt interesate de acest tip de vehicul, produs în Polonia, care costă, totuși, 500 de mii de euro.
„Cred că are un viitor foarte important și va avea succes pe piața transportului public. Pe lângă faptul că nu este poluant, acest mijloc de transport răspunde tuturor cerințelor atât din punct de vedere al siguranței circulației, cât și al echipării. Are podea joasă, este dotat cu camere video în interior și exterior, are trapă pentru persoanele cu dizabilități, plasme interioare și sistem de numărare a călătorilor. Cu alte cuvinte, are o dotare full”, a declarat Liviu Neag, directorul CTP, citat de presa locală, potrivit Economedia.
În acest moment 50% din flota de transport public a orașului este electrică, iar obiectivul asumat de municipalitate este ca până în anul 2026 întreaga flotă de transport în comun să fie verde și nepoluantă.
Sursa: romaniatv.net