Cultura Stire

Moment emoţionant: la 103 ani de la tratativele cu Ungaria, Sala Marii Uniri, proaspăt restaurată, a fost inaugurată (FOTO şi VIDEO)

12.11.2021 ⋅ 0 comentarii

Sala Marii Uniri, proaspăt restaurată de Consiliul Judeţean Arad, a fost inaugurată astăzi, pentru a celebra 103 ani de la tratativele duse de Consiliul Naţional Român (în 13-14 noiembrie 1918) cu reprezentanţii Guvernului maghiar, tratative care au precedat Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, care a avut loc pe 1 Decembrie 1918.

Evenimentul a debutat cu o ceremonie religioasă, ÎPS Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, oficiind slujba de sfinţire a drapelului naţional şi a sălii. A urmat apoi un moment artistic, susţinut de Răzvan Stoica, care a cântat la o vioară Stradivarius fabricată în 1729, şi pianista Andreea Stoica, pentru ca mai apoi, actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care l-au avut drept coordonator artistic pe Bogdan Costea, să interpreteze o scenetă de Andrei Ando, care a avut ca temă tratativele de acum 103 ani. De asemenea, Editura Academiei Române a prezentat volumul „Pamfil Şeicaru. Discursurile parlamentare 1928-1937” de Andrei Ando, volum care cuprinde şi aspecte din activitatea parlamentară a intelectualilor care în 1918 au muncit la Arad pentru organizarea Marii Uniri. Mai trebuie spus că particianţii au avut posibilitatea să admire o expoziţie de fotografii care au ca temă Aradul, din arhiva Agenţiei Naţionale de presă Agerpres.

Arădenii au ales numele pe care îl va purta sala

În discursul pe care l-a rostit, Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a vorbit despre însemnătatea momentului de acum 103 ani şi a sălii care va purta de acum înainte numele de „Sala Marii Uniri”, nume ales de cei mai mulţi dintre arădenii care au participat la consultarea organizată de Consiliul Judeţean Arad.

Astăzi este o zi de bucurie pentru întreaga comunitate arădeană. Consiliul Judeţean redă arădenilor în strălucirea sa iniţială, una dintre sălile cu cea mai importantă rezonanţă istorică din Româmnia. Aici, unde în zilele de 13-14 noiembrie 1918, românii pledau imuerativ pentru viitorul Transilvaniei, ne-am întâlnit astăzi să sărbătorim. Am restaurat această sală nu numai cu gândul la evenimentul istoric important care s-a petrecut aici, ci şi cu gândul la cei care astăzi şi mâine trăiesc şi vor trăi în Arad, pentru ca ei să se bucure de patrimoniul repus în valoare. Oferim această sală comunităţii arădene, elevilor, studenţilor, profesorilor, tuturor celor care vor veni înspre noi, cu dorinţa de a fi în locul unde s-a pregătit marea unire şi unde s-au petrecut episoadele de glorie ale istoriei Aradului. Suntem în Palatul Comitatului, una dintre cele mai vechi clădiri din Arad, iar Consiliul Judeţean Arad a investit aici şi din fonduri proprii, şi din fonduri europene, pentru restaurarea sa. Încep prin a mulţumi Universităţii Aurel Vlaicu care în urmă cu trei ani ne-a cedat această sală şi ne-a permis astfel să aplicăm pentru finanţare europeană. Le mulţumesc, de asemenea, colegilor mei din Consiliul Judeţean, care au muncit pentru acest proiect, care au trăit cu emoie fiecare moment al realizării sale. Mulţumesc şi firmei care a lucrat aici, care a reuşit să facă această lucrare de excepţie, dar le mulţumesc în primul rând arădenilor, care au înţeles să fie partenerii administraţiei publice în proiectele pe care le gândim şi le imlementăm. Noi am organizat în ultimele zile o consultare publică, cu privire la numele pe care să-l aibă această sală, un nume care să scoată în evidenţă rolul pe care l-a jucat. Pentru că cele mai multe prrouneri au fost ca sala să se numească «Sala Marii Uniri», cu trimitere la pregătirea la Arad a Marii Uniri, considerăm şi noi că este o denumire cuprinzătoare şi vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au mobilizat în această consultare publică şi şi-au spus punctul de vederea spus Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Intraţi AICI pentru VIDEO.

melthdesign.ro/