Cele mai eficiente soluții pentru încălzirea locuinței
15.11.2021 ⋅ 0 comentarii
Când te gândești la confortul locuinței, mai ales acum că vine iarna, mai mult ca sigur îți fuge gândul și la temperaturile scăzute și la cum le vei face față. Pentru ca o soluție de încălzire să fie considerată eficientă, aceasta trebuie să se potrivească nevoilor tale și în același timp nici să nu-ți dea o gaură în buget. În cele ce urmează îți vom prezenta câteva soluții pentru încălzirea locuinței. Dacă vrei să fii prevăzător, ai putea opta deja pentru unități de încălzire a locuinței care să te ajute și cu răcorirea la vară.
Centralele termice sunt o alegere atât de populară datorită faptului că le găsești într-o varietate de modele, iar eficiența lor este una cu adevărat de invidiat. În funcție de combustibilul folosit există patru tipuri de centrale termice și anume: murală, în condensare, pe combustibil solid sau electrică. Alege-o pe cea potrivită pentru tine în funcție de tipul locuinței sau de cât de ușor poți avea acces la materia primă necesară.
Această soluție de încălzire este populară mai ales în mediul rural, acolo unde electricitatea ajunge mai greu sau deloc și lemnul poate fi găsit din abundență. Pentru confecționarea unui astfel de sistem de încălzire sunt folosite resurse naturale, mai exact apă și pământ, așadar prețul ei va fi deosebit de accesibil, iar investiția va fi una pe termen lung. Desigur, în ceea ce privește costurile vei fi nevoit să iei în calcul și întreținerea periodică, deoarece coșul se poate afuma relativ repede. Nu uita nici de necesitatea găsirii unei metode de depozitare în siguranță a cenușei pentru a evita riscul de incendiu.
Absolut toate elementele unei locuințe, de la pereți și podea până la mobilă și diverse accesorii acumulează energie termică. Astfel, pentru a încălzi cu succes o încăpere sau întregul spațiu, toate cele de mai sus trebuie să primească căldură cu ajutorul sistemului de încălzire. Pompa de căldură funcționează exact cu acest principiu în minte, ea fiind montată în exteriorul locuinței. Aceasta preia căldura din aer, apă sau pământ și o transformă în apă caldă care ajunge în calorifere sau aeroterme. Vara poate acționa în sens invers pentru a ajuta la răcire.
Ecologiștii care vor să-și reducă cheltuielile, dar în același timp să protejeze mediul, sunt încântați de panourile radiante deoarece acestea asigură o încălzire eficientă pentru jumătate din prețul sistemelor de încălzire convenționale. Pe lângă avantajul de a fi ușor instalate, acestea sunt recunoscute pentru faptul că nu usucă aerul, nu ridică praful, nu produc mirosuri și pe deasupra mai și stimulează circulația sângelui în cazul hipotensivilor. Nu în ultimul rând, panourile radiante nu degajă fum sau noxe, riscul de incendiu este aproape inexistent, iar durata de viață este extinsă, fără necesitatea unei întrețineri speciale.
Pentru cei care vor să-și încălzească locuința în stil mare, șemineul pe lemne oferă o soluție pe cât de elegantă, pe atât de eficientă, mai ales datorită randamentului sporit. Acest tip de sistem de încălzire este de obicei dotat cu ușă termorezistentă și focar de ardere închis. Printre avantaje se numără atât atmosfera plăcută, cât și consumul redus de combustibil sau lipsa emanațiilor care menține calitatea aerului din încăpere.
Cu încălzirea nu e de glumit, mai ales toamna târzie sau iarna, așadar ia o decizie cât de curând!