Stire

Masa de Crăciun, mai scumpă cu 40% decât anul trecut. Avertismentul economiştilor: Zahărul, uleiul, pâinea, carnea de porc se scumpesc şi mai mult în 2022

09.12.2021 ⋅ 0 comentarii

Economiştii avertizează asupra valului de scumpiri din România. Anul acesta masa de Crăciun va fi mai scumpă cu până la 40% faţă de anul trecut. De asemenea, consultantul economic Adrian Negrescu avertizează că în 2022 zahărul, uleiul şi pâinea vor costa mai mult.

Masa de Crăciun, mai scumpă cu 40% decât anul trecut. Economiştii trag un semnal de alarmă asupra valului de scumpiri din România.

Economistul Adrian Negrescu face previziuni sumbre privind situaţia economică a României. Acesta avertizează că românii vor trebui să plătească mai mult cu până la 40% pentru masa de Crăciun, iar din 2022 aceştia vor plăti mai mult pentru alimentele de bază.

Economistul Adrian Negrescu face previziuni sumbre privind situaţia economică a României. Acesta avertizează că românii vor trebui să plătească mai mult cu până la 40% pentru masa de Crăciun, iar din 2022 aceştia vor plăti mai mult pentru alimentele de bază.

Pentru români, dincolo de masa de Crăciun, care va fi mai scumpă cu 30-40% față de anul trecut, impactul major al inflației va fi resimțit din ianuarie încolo, când vor veni și primele facturi majorate la energie, gaze, întreținere. Și nu va fi primul și singurul șoc. Va urma un al doilea, în aprilie, după eliminarea facilităților la plata energiei și a gazelor, când vom începe să plătim prețurile neplafonate și subvenționate”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu, potrivit Ziare.com.

Potrivit acestuia, anul 2022 va aduce scumpiri în cascadă, de la utilități la produse alimentare de bază cum ar fi: zahărul, uleiul, pâinea şi carnea de porc.

“2022 va aduce, din păcate, scumpiri în cascadă, de la utilități la produsele alimentare. Zahărul, uleiul, pâinea, carnea de porc sunt doar câteva dintre produsele ale căror prețuri vor fi mai mari decât în 2021.

Peste 80% din ce punem pe masă aducem din import, practic importăm inflație. Incapabili să ne dezvoltăm o ofertă alimentară internă competitivă și imună la crize (vezi cazul din industria cărnii de porc, grav afectată de pesta porcină), suntem victimele de serviciu ale dinamicii prețurilor la nivel internaţional”, a mai spus consultantul economic.

Adrian Negrescu spune că anul 2022 va fi anul scumpirilor în lanţ, iar perioada de vârf va fi înainte de Paşte.

„Având în vedere puterea de cumpărare redusă din țara noastră, prețurile nu vor putea crește la nesfârșit, pentru că nu va mai avea cine să le cumpere.

Pe de altă parte, producătorii au găsit o soluție ca să se protejeze – au redus și vor reduce tot mai mult gama de produse de la raft, mizând pe produsele cu costuri de producție mai mici. Altfel spus, vom vedea mai multe produse slabe calitativ, dar mai ieftine. Vom mânca mai puțin și mai prost.

Pe ansamblu, 2022 va fi anul scumpirilor în lanț, cu un vârf în perioada dinainte de Paște, și cu o atenuare a creșterilor de prețuri în a doua parte a anului, în funcție, bineînțeles, de evoluția prețurilor la utilități și materii prime.

Vestea proastă este că, din estimările la nivel internațional, creșterile de prețuri nu se vor opri astfel încât stagflația se anunță a fi cuvântul la ordinea zilei în 2022”, a mai precizat Adrian Negrescu.

Sursa: romaniatv.net

melthdesign.ro/