Stire

Iată cum poţi obţine un credit ipotecar

21.12.2021 ⋅ 0 comentarii

În cazul în care te-ai săturat să locuieşti în chirie şi ai decis că este momentul pentru a avea propria ta locuinţă, trebuie să ştii că ai la dispoziţie mai multe opţiuni pentru care poţi opta pentru a achiziţiona o casă. Mai precis, poţi achizitiona o locuinţă cu cash – această metodă presupune că deţii deja întreaga sumă de bani pe care vânzătorul o doreşte sau poţi opta pentru un credit ipotecar care să te ajute în acest sens.

Dacă prima metodă este cea ideală, căci aceasta nu implică alte responsabilităţi din partea noastră, uneori avem nevoie de puţin ajutor financiar pentru a putea achiziţiona locuinţa mult visată. 

Ce este un credit ipotecar? EI bine, un credit ipotecar este un împrumut pe care instituţiile bancare îl oferă persoanelor fizice care doresc să îşi achiziţioneze o locuinţă. Este important de menţionat faptul că un credit ipotecar sau imobiliar nu poate fi folosit pentru o altfel de achiziţie, ci doar pentru cumpărarea unei proprietăţi. 

Iată cum poţi obţine un credit ipotecar

  1. Simulare credit imobiliar

O simulare a unui credit imobiliar poate fi obţinută cu uşurinţă folosind website-urile instituţiilor bancare. Nu este dificil să obţii o simulare, însă trebuie să ai în vedere că este o simplă estimare, deci datele pe care le obţii nu au în niciun caz valoare contractuală. Poţi folosi acest instrument pentru a-ţi face o idee asupra sumei pe care o poţi împrumuta şi asupra ratelor pe care le vei achita în fiecare lună, însă trebuie să ştii că acestea pot suferi modificări până la aprobarea finală a creditului.

  1. Aprobarea financiară

Dacă îţi doreşti să aplici pentru un credit ipotecar trebuie să mergi într-o sucursală bancară şi să discuţi cu un ofiţer de credite imobiliare. Acesta îţi va analiza situaţia financiară (nivelul salariului brut sau net pe care îl obţii), vechimea în muncă şi atunci când este cazul – va analiza şi celelalte credite pe care le deţii. După această verificare ofiţerul de credite îţi va comunica suma pe care o poţi accesa, conform situaţiei tale. În cazul în care ai găsit deja o locuinţă pe care doreşti să o achiziţionezi poţi trece la următorul pas, şi anume: Analiza Proprietăţii. În cazul în care nu ai găsit o proprietate care să îţi placă, trebuie să ştii că ai la dispoziţie 90 de zile pentru a găsi una. 

Însă până atunci nu uita de avans. Chiar dacă îţi doreşti să găseşti cel mai mic avans credit imobiliar, trebuie să ştii că în cazul acestui tip de credit, instituţiile bancare îţi vor cere un avans situat între 15 şi 25% din valoarea totală a proprietăţii pe care doreşti să o achiziţionezi.

 

  1. Evaluarea proprietăţii

Aşa cum îţi spuneam şi mai devreme, pasul numărul 3 este reprezentat de evaluarea proprietăţii pe care tu doreşti să o achiziţionezi. Mai precis, un evaluator autorizat va viziona proprietatea, o va analiza şi mai apoi îi va prezenta băncii un raport de evaluare. Trebuie să ştii că evaluatorul poate ajunge la concluzia că proprietatea valorează fix cât a cerut vânzătorul, dar la fel de bine poate ajunge la concluzia că ea valorează mai puţin sau mai mult. Mai mult decât atât, acest pas este extrem de important şi chiar obligatoriu în obţinerea unui credit ipotecar.

  1. Aprobarea finală

Bun, ai aflat suma aproximativă pe care banca ţi-o poate oferi, ai aflat cât valoreaza cu adevărat proprietatea pe care doreşti să o achiziţionezi şi ai pregătit deja şi avansul. Acum este rândul băncii să analizeze aceste noi informaţii şi să îţi comunice suma finală pe care o vei primi. Bineînţeles acest lucru implică o aprobare finală. 

 

  1. Semnarea actelor

Dacă toate etapele de mai sus au fost încheiate, trebuie să ştii că nu ţi-a mai rămas decât un singur lucru de făcut şi anume acela de a semna contractul de credit şi cel de ipotecă. Bineînţeles, tot acum vei semna şi contractul de vânzare – cumpărare. Dar aceasta este o altă poveste căci şi acolo sunt foarte multe lucruri de discutat. 

 

Bineînţeles că atunci când vorbim despre un credit ipotecar mai sunt şi alte aspecte pe care trebuie să le ai în vedere; iată câteva dintre ele.

 

  1. Taxele şi comisioanele

Trebuie să ştii că rata pe care o vei achita lunar nu sunt este singura plată pe care trebuie să o faci în cazul unui credit ipotecar. Banca îţi va mai percepe câteva taxe şi comisioane, iar valoarea lor diferă de la o instituţie bancară la alta. În primul rând trebuie să ştii că majoritatea băncilor vor percepe un comision de analiză dosar. Acest comision este achitat o singură dată, imediat după ce sumă împrumutată va fi transferată în contul vânzătorului. Apoi va mai trebui să ai în vedere şi alte taxe specifice, precum taxa de înscriere la RNPM (Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară). Mai sunt şi alte comisioane pe care banca ar putea să ţi le impună, precum comisionul de administrarea creditului. Dar pentru a afla mai multe detalii despre ele, este important să discuţi cu ofiţerul de credite cu care vei semna şi contractul de creditare.

  1. Asigurări

Când vine vorba de asigurări trebuie să ştii că fiecare bancă are propriile sale cerinţe. S-ar putea să fii obligat să închei următoarele asigurări:

  • -        Asigurarea PAD - Asigurarea obligatorie a locuinţei;
  • -        Asigurarea facultativă a locuinţei;
  • -        Asigurare de viaţă.

Obţinerea unui credit ipotecar poate fi o operaţiune stresantă, însă cu cât te documentezi mai bine, cu atât mai liniştit vei fi.

 

melthdesign.ro/