Stire

Ce măsuri trebuie să ia angajatorii care-şi pun salariaţii să lucreze în ger

12.01.2022 ⋅ 0 comentarii


Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad readuce în atenția angajatorilor de pe raza județului Arad, că în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute (temperaturi care scad sub – 20 grade Celsius sau care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel), au obligația să asigure salariaților care lucrează în aer liber o serie de măsuri minimale, menite să protejeze și să menţină starea de sănătate.

„În acest sens, va fi asigurat echipamentul individual de protecție, vor fi amenajate spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător pentru refacerea capacității de termoreglare, va fi distribuit ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1 litru / persoană / schimb.

În cazul în care angajatorii nu pot asigura aceste condiţii, vor stabili de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, fie reducerea duratei zilei de lucru, fie întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Aceste măsuri vor fi luate în situația în care temperaturile scăzute extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv”, transmit reprezentanţii ITM.

Potrivit acestora, angajatorii trebuie să știe că pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaţilor se menţin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme, în sarcina angajatorilor sunt stabilite, de asemenea, următoarele obligații:

- asigurarea examenului medical la angajare, precum şi controlul medical periodic, urmărind astfel depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi scăzute;

- mutarea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni precum și pentru cele care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

„Atragem atenția că nerespectarea dispozițiilor legale în materie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, mai spun reprezentanţii ITM.

Fotografia are rol ilustrativ


 

melthdesign.ro/