Tipuri de anemie, simptome și analize recomandate pentru diagnostic
27.01.2022 ⋅ 0 comentarii
Află din rândurile următoare ce este anemia, câte tipuri există și care sunt acestea, ce simptome apar în anemie și care sunt analizele recomandate pentru depistarea acestei afecțiuni medicale.
Anemia este o problemă medicală care semnifică scăderea cantității de hemoglobină din organism, sub 12 g/dl la femei și sub 13 g/dl la bărbați. Astfel, sunt necesare investigații pentru a descoperi cauzele care duc la această scădere.
Corpul omenesc produce trei tipuri de celule sangvine: limfocitele cu rol de apărare împotriva infecțiilor, trombocitele cu ajutorul cărora sângele se coagulează și eritrocitele - globulele roșii prin intermediul cărora oxigenul este transportat în organism.
Dintre principalele cauze, enumerăm:
Carențele alimentare (de fier, vitamina B12 sau alte substanțe esențiale);
Bolile autoimune (globulele roșii sunt distruse);
Hemoragiile (pierderile de sânge);
Sarcina (favorizează anemiile);
Afecțiunile cronice, precum cancer, ulcer;
Vârsta înaintată (peste 65 de ani);
Predispoziția genetică;
Bolile intestinale (boala Crohn, boala celiacă);
Afecțiunile renale sau hepatice;
Alcoolismul (absorbția deficitară a substanțelor nutritive);
Infecțiile sau toxinele;
Menstruațiile abundente.
În funcție de mecanismele de apariție, anemiile se clasifică în:
Anemii cauzate prin defecte de maturare eritrocitară (deficite de vitamine sau minerale, toxicitate medicamentoasă, talasemie - afecțiune moștenită în care corpul nu produce destule globule roșii normale);
Anemii cauzate de hemoragii (pierderi de sânge, defecte metabolice, anemii autoimune, infecții etc.);
Anemii cauzate de sinteza ineficientă a eritrocitelor la nivelul măduvei osoase (insuficiență renală/ tiroidiană/ hipofizară și alte afecțiuni).
În funcție de cauza specifică, principalele tipuri de anemii sunt:
Anemia feriprivă = lipsa fierului, care împiedică măduva osoasă să producă hemoglobină;
Anemia sideroblastică = incapacitatea organismului de a fixa fierul;
Anemia megaloblastică = lipsa vitaminei B12 (anemie pernicioasă) sau a acidului folic;
Anemia hemolitică = degenerarea prematură a globulelor roșii este mai rapidă decât producerea acestora;
Anemia tiroidei = activitatea anormală a glandei tiroide duce la producerea unui număr mai mic de globule roșii în sânge;
Anemia aplastică = atrofierea măduvei roșii osoase și deficitul de trombocite, globule roșii și albe;
Anemia mieloftizică = apare pe fondul unei leucemii sau cancer al măduvei (corpul nu mai produce destule globule roșii);
Anemia cronică = apare în bolile cronice (cancer, afecțiuni inflamatorii, renale/ hepatice etc.);
Talasemia = formă gravă, ereditară.
Anemia este des întâlnită și poate fi suspectată dacă apar amețeli, paloare a feței sau lipsă de energie. Totuși, o anemie netratată sau îndelungată va duce, în timp, la simptome mult mai serioase și accentuate. De aceea, trebuie neapărat ținută sub control, iar analizele regulate te vor ajuta să faci acest lucru.
Simptomele ușoare includ amețeli, mâini și picioare reci, pierderea vederii pentru scurt timp, frisoane, unghii fragile, ten palid, oboseală sau lipsa concentrării. În timp, poate apărea o scădere a greutății, constipație sau scaune cu sânge, îngălbenirea pielii, greață, letargie, migrene, afecțiuni ale splinei, dureri în piept sau leșin.
Cazurile grave duc la probleme la nivelul organelor, precum favorizarea afecțiunilor cardiovasculare (aritmii, hipertensiune sau hipotensiune etc.), dificultăți în respirație, icter sau chiar deces în urma complicațiilor de sănătate pe termen lung.
Hemoleucograma, în cadrul căreia sunt furnizate informații cu privire la starea leucocitelor, globulelor roșii, trombocitelor și hemoglobinei din organism;
Sideremia - este o analiză care măsoară cantitatea de fier din sânge. O sideremie mare se întâlnește în anemia pernicioasă, anemia aplastică, anemia hemolitică și talasemie, în timp ce o sideremie mică se găsește în anemia feriprivă și anemia cronică;
Analiza nivelului de cobalamină (vitamina B12);
Determinarea folatului seric (acid folic);
Coprocultura (în cazul prezenței sângelui în scaun).
Anemia poate deveni o problemă serioasă de sănătate dacă nu este tratată din timp. Programează-te la un consult medical dacă prezinți simptome specifice unei anemii.