Stire

Ce amenzi riscă administratorii de bloc care lucrează fără certifcat de calificare profesională

10.02.2022 ⋅ 0 comentarii


Primăria Municipiului Arad, prin Direcția Generală Poliția Locală Arad, reamintește administratorilor de imobile din municipiu împlinirea termenului limită în vederea obținerii certificatelor de calificare profesională. Asta, în condiţiile în care certificatele cu pricina trebuiau obţinute până la data de 1 ianuarie 2022.

„Desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără a deține certificate de calificare profesională, condiție obligatorie îndeplinirii ocupației de administrator de condominii, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei conform art.102, alin. (2), litera d) din Legea nr.196/2018. Constatarea contravențiilor, respectiv aplicarea sancțiunilor se face de către primari, împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală.

Potrivit actului normativ mai sus menționat, certificatul  reprezintă actul care dovedește calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a fi administratori de bloc”, transmit reprezentanţii Poliţiei Locale.

 Pot fi atestate de Primarul Municipiului Arad pentru a îndeplini ocupația de administrator doar persoanele care dețin certificat de calificare. Potrivit legislației anterioare în domeniu, administratorii aveau obligația obținerii atestatului de către primar fără deținerea prealabilă a certificatului de calificare, acesta din urmă a fost introdus de Legea 196/2018 ca fiind obligatoriu în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, termen modificat până la data de 1 ianuarie 2021.

Ulterior, termenul a fost din nou prelungit până la 1 ianuarie 2022, conform Legii  nr. 294 din 18 decembrie 2020. „De asemenea, recomandăm să se țină seama de faptul că administrarea imobilelor include activități de administrare tehnică și întreținere a proprietății comune, de contabilitate și de casierie. În vederea îndeplinirii obiectului principal de activitate, persoanele juridice au obligația obținerii atestatului în condițiile legii pentru toți angajații acestora care prestează activitatea de administrare a condominiilor. Atestatul este valabil 4 ani de la data emiterii și poate fi reînnoit în aceleași condiții în care a fost emis. Expirarea, suspendarea sau retragerea atestatului determină automat imposibilitatea exercitării activității de administrare a condominiilor (art.64/Legea 196/2018). Solicităm atât administratorilor deja atestați cât și celor care doresc obținerea atestării, depunerea cu celeritate a unei copii a certificatului de calificare profesională la registratura Primăriei Municipiului Arad, după ce intră în posesia acestuia, pentru a putea să își păstreze funcțiile, conform legislației în vigoare privind asociațiile de proprietari”, mai spun cei de la Poliţia Locală.

        

 

        

        

 


 

melthdesign.ro/