Stire Cultura

Expoziția DR. VASILE LUCACIU ŞI MOŞTENIREA SA CULTURALĂ Lansarea volumului ADRIAN DEMIAN ŞI REUNIUNEA ROMÂNĂ DE CÂNTĂRI ŞI MUZICĂ„VASILE LUCACIU” DIN SATU MARE (autor: Dr. Claudiu Porumbăcean)

28.02.2022 ⋅ 0 comentarii


Expoziţia, organizată de Muzeul Județean Satu Mare (curator: Dr. Claudiu Porumbăcean) și itinerată la Arad,  poate fi vizitată la Palatul Cultural Arad (foaierul Filarmonicii Arad), Piața George Enescu 1 pe parcursul lunilor martie și aprilie.

Lansarea volumului semnat de Dr. Claudiu Porumbăcean Adrian Demian şi Reuniunea Română de Cântări şi Muzică „Vasile Lucaciu” din Satu Mare va avea loc în cadrul unui eveniment organizat de Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean Satu Mare, Filarmonica Arad și Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad, cu sprijinul prof. Silvia Demian, în data de 3 martie a.c., orele 15.

La 24 februarie 1924 s-a constituit la Satu Mare Reuniunea Română de Cântări şi Muzică „Vasile Lucaciu”. Această instituţie de prestigiu a culturii sătmărene, care purta numele marelui patriot român Vasile Lucaciu, înregistrată ca persoană juridică la Tribunalul Satu Mare în anul 1924, avea în subordinea sa Corul „Vasile Lucaciu, Conservatorul de Muzică, Societatea Filarmonică şi Asociaţia corurilor ţărăneşti din judeţul Satu Mare.

De activitatea a acestei Reuniuni se leagă numele unor importante personalităţi din istoria Transilvaniei care au avut merite deosebite în dezvoltarea societăţii româneşti înainte şi după anul 1918: Vasile Lucaciu, ADRIAN DEMIAN, Traian Cavassi, Emil Tişcă, Augustin Ferenţiu, Gavril Barbul. 

”Adrian Demian (1898-1977) a fost profesor şi muzician de excepţie, unul dintre cei mai mari dirijori ai Sătmarului, născut la Negreia în anul 1898. Provine dintr-o renumită familie sătmăreană, beneficiind de o educaţie aleasă. Adrian Demian este profesor licenţiat în muzică, la Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Cluj. Pentru specializare a urmat apoi şi cursurile Institutului Naţional de Muzică din Roma.

A fost dirijorul “Reuniunei de cântări Vasile Lucaciu“, director al Conservatorului de Muzică şi al Societăţii Filarmonice din Satu Mare dar şi reputat profesor la Liceul „Mihai Eminescu” din Satu Mare. Sub egida Astrei a organizat o serie de manifestări cultural artistice iar în 1936 lansa un apel tuturor corurilor din judeţ pentru constituirea “Asociaţiei de coruri ţărăneşti din Sătmar “, al cărei preşedinte a şi fost ales. Adrian Demian a condus această reuniune timp de aproape două decenii şi s-a implicat în organizarea unor întreceri de coruri ţărăneşti la Baia Mare, Satu Mare.

Arta sa era audiată şi gustată deopotrivă de mulţi iubitori de frumos iar varietatea repertoriului său îi dădea posibilitatea susţinerii unor concerte din care nu lipseau piese româneşti („Cătălina” de N. Oancea, „Răsunetul Ardealului” de Ioan Vidu, „Dela noi a treia casă” de I. Pop etc) dar şi din creaţia corală universală („Creaţiunea” de Haydn, „Alleluia” de Händel, piese de Ceaikovski, Beethoven, Rubinstein etc.). La concertul său jubiliar din 1930 de la Satu Mare, a fost prezent şi Octavian Goga, venit deseori prin părţile Sătmarului cu prilejul zilelor festive. În 1935 corul pregătea şi prezenta opereta „La şezătoare” de Tiberiu Brediceanu chiar sub privirile autorului, ceea ce demonstrează valoarea artistică la care s-a ajuns. Doi ani mai târziu, în 1936, Adrian Demian va pune în scenă opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, cu premiera la Satu Mare. Spectacolul va fi prezentat apoi la Baia Mare, Oradea şi Sighet, arătând încă o dată valoarea incontestabilă la care a ajuns Corul „Vasile Lucaciu” şi Orchestra Filarmonică.

După anul 1940 Adrian Demian se refugia împreună cu întreaga sa familie la Arad. După eliberare a revenit la Satu Mare însă, din raţiuni familiale şi sub presiunea regimului comunist, s-a întors la Arad unde a locuit până la sfârşitul vieţii”, Dr. Claudiu Porumbăcean.

De-a lungul vieții Adrian Demian a fost decorat de statul român, prima distincție primită fiind ”Act de recunoștință pentru activitatea extrașcolară” în anul 1921. În anul 1923 a fost decorat cu ”Crucea comemorativă” pentru participarea la război (1916-1919), iar în 1941 a fost distins cu ”Medalia Ferdinand I cu spade pe panglică” pentru activitatea în cadrul Gărzilor Naționale Române din Ardeal (1918-1919).

Soţia sa, Maria, este fiica avocatului Ilie Carol Barbul. Personalitate reprezentativă a mişcării unioniste sătmărene din anii 1918-1919, Ilie Carol Barbul s-a numărat printre cei 250 de membri ai Marelui Sfat Naţional Român, a fost primul subprefect român al judeţului Satu Mare, apoi în două rânduri prefect: decembrie 1919 – iunie 1920, respectiv aprilie 1926 – mai 1927.

Adrian și Maria Demian și avocatul Ilie Carol Barbul sunt înmormântați alături de membrii familiei în Cimitirul ”Eternitatea” din Arad.

Expoziția, deschisă la Palatul Cultural Arad (foaierul Filarmonicii Arad), în perioada martie-aprilie, reunește bunuri culturale din patrimoniul Muzeului Județean Satu Mare și Colecția Prof. Silvia Demian – fiica profesorului și muzicianului Adrian Demian.


 

melthdesign.ro/