Stire

Ce reguli trebuie respectate pentru transportul animalelor de companie în vederea adopţiei în UE şi Marea Britanie

02.03.2022 ⋅ 0 comentarii


Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor face o serie de precizări cu privire la condiţiile care trebuie respectate pentru transportul animalelor de companie în vederea adopţiei în ţări din UE şi în Marea Britanie.

„Ca urmare a unor informații eronate apărute în spațiul public, privind un transport de 200 de animale de companie (câini și pisici) care urma să ajungă în țari din Uniunea Europeană și in Marea Britanie pentru adopție, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad face următoarele precizări:

1. Pentru transportul animalelor vii în afara granițelor țării, indiferent de scop, respectiv vânzare, adopție etc. animalele trebuie să fie însoțite de un certificat de comerț intracomunitar (TRACES), care se eliberează în urma prezentării animalului, într-un Centru de colectare animale vii (unitate «în care se achiziționează animale vii destinate comerțului intracomunitar sau exportului în țări terțe», unde acesta este inspectat, sunt verificate documentele obligatoriu a însoți animalul (carnetul de sănătate, pașaport), este verificat microcipul de identificare, înregistrarea în baza de date (RECS) și eventuale tratamente aplicate (la solicitarea expresă a țări de destinație).

2. Eliberarea certificatului de comerț intracomunitar este un proces tehnic în sarcina exclusivă a unui medic veterinar oficial, inspector al DSVSA, iar intenția de efectua un transport extern trebuie notificată de către operator cu 48 de ore înainte de efectuare.

3.  În procesul de verificare al trasabilități animalului este necesar și obligatoriu a se cunoaște și demonstra tot parcursul și tratamentele (inclusiv veterinare) aplicate acestuia, în contextul în care animalele care fac obiectul acestei tranzacții (prin centrul de colectare) nu pot proveni decât din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Cele 200 de animale (câini și pisici) destinați transportului în țări din Comunitatea Europeană și Marea Britanie (scopul declarat fiind adopția) au fost aduse în data de 25.02.2022 în fața DSVSA Arad în scopul declarat de a presa autoritatea veterinară să elibereze, fără respectarea prevederilor legale, documente de transport.

Orice acuzație de abuz adusă (DSVSA Arad) cu privire la bunăstarea animalelor ținute în dube este nefondată și calomnioasă. Operatorul care a încărcat animalele pentru transport, nu deține un centru de colectare autorizat pe raza județului Arad, nu deținea documentele stipulate de lege, fapt dovedit la controlul efectuat de către inspectorii DSVSA Arad și sacționat cu amenzi contravenționale în valoare totală de 36.000 lei. 

Menționăm că, majoritatea animalelor din transporturile verificate au fost animale de rasă, tinere, ce nu indicau a fi fost traumatizate sau «salvate» de undeva, motiv pentru care îndemnăm populația să solicite operatorului cât mai multe animale spre adopție.

D.S.V.S.A. Arad pune la dispoziția tuturor celor interesați informațiile necesare lămuririi aspectelor legale și procedurale în baza cărora au acționat inspectorii DSVSA”, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, semnat de directorul Marcel Roşu.

 


 

melthdesign.ro/