13 tehnici de învățare pentru examenul de Bacalaureat
30.08.2022 ⋅ 0 comentarii
Orice examen este stresant, iar examenul de bacalaureat nu face excepție. Cu toate acestea, există o serie de metode care te pot ajuta să faci față stresului examenului de bacalaureat cu brio. Multe dintre acestea țin de fapt de o bună organizare a studiului individual. Iată-le pe cele mai importante:
află pe ce trebuie să pui accent: cât mai repede posibil află care sunt subiectele care vor fi acoperite la examen. Este important să știi care este durata examenului, dacă vor fi întrebări eseu, răspunsuri scurte sau întrebări gen alegere multiplă. Profesorii pot da o mână de ajutor sugerând care sunt subiectele cele mai importante pe care ar trebui să te concentrezi. De asemenea, este o idee bună să te uiți pe subiectele din anii anteriori, dacă acestea sunt disponibile.
folosește testele pentru pregătirea de BAC: Acestea te ajută să-ți faci o idee despre cum ar putea arăta subiectele și pe ce ar trebui să pui accent în pregătirea ta.
concepe un plan de studiu: planul trebuie să includă și alte activități pentru a putea fi respectat, dar este important ca după ce îl faci să-l duci la bun sfârșit în fiecare zi. Eventual, actualizează-l în funcție de ceea ce apare pe parcurs. Planul te ajută să știi cât timp ai de fapt la dispoziție pentru fiecare disciplină în parte examenul de bacalaureat. La sfârșitul fiecărei sesiuni de învățat fă-ți o listă cu ceea ce trebuie să acoperi data viitoare.
învață să prioritizezi: poți face asta trecând în revistă subiectele principale. Mai târziu, în măsura în care ai timp, poți să te întorci la subiectele mai dificile pentru o revizuire în detaliu.
folosește timpul cât mai eficient posibil: este important să-ți alegi o perioadă din zi în care să înveți. Poți învăța mai bine dimineața devreme, sau seara târziu. Dacă ești o persoană matinală nu încerca să studiezi noaptea târziu. Stabilește cu precizie ce trebuie să înveți. Dacă ai nevoie de un paragraf sau o pagină nu este nevoie să citești întregul capitol sau lecție. Îndepărtează de spațiul de învățat orice distracție (telefon, televizor) și deconectează-te de la rețelele sociale.
gestionează corect stresul și emoțiile: orice examen presupune stres și emoții, acestea nu pot fi evitate. Poți în schimb să rămâi calm, chiar și în condiții de stres maxim și să ai încredere în ceea ce știi. Dacă ajută, poți face o plimbare scurtă înainte de examen, poți discuta cu părinții sau prietenii despre ce veți face după examen, poți să te gândești că cel mai probabil vei lua examenul cu brio pentru că ai învățat și știi că nu vor exista probleme.
organizează-ți spațiul de învățare: ai nevoie de spațiu pentru a întinde toate cărțile și caietele pe care le folosești. Asigură-te că ai o masă suficient de mare, dar și o lumină adecvată și un scaun confortabil (care să-ți permită să stai așezat multe ore fără să-ți provoace vreun disconfort). Este important pentru mulți elevi să aibă un loc liniștit în care să învețe. Alții pot învăța pe muzică, sau dacă aud forfotă în jur. Important e ca spațiul în care înveți să fie prietenos, bine echipat și să-ți permită să te concentrezi pe învățat.
folosește diagrame și grafice: elementele vizuale te ajuta foarte bine să ții minte și să revizuiești materia.
pauzele sunt importante: este recomandat ca la 50 de minute de studiu să iei pauză 10 minute pentru o scurtă plimbare. În acest fel te poți concentra mai bine când revii la masa de lucru.
învață cu prietenii: nu este recomandat să pierdeți timpul cu discuții, dar învățatul cu prietenii ajută pentru că puteți să vă puneți întrebări pentru a vedea cât de bine știți anumite subiecte. Învățatul în grup ajută la revizuirea materiei pentru examenul de bacalaureat.
învață cu glas tare, dar nu repetând materia cuvânt cu cuvânt, ci punându-ți întrebări și răspunzând la ele.
dormi cel puțin 7-8 ore pe noapte pentru că în acest fel te poți concentra în timpul studiului.
hidratează-te adecvat: apa este esențială pentru ca organele interne și țesuturile să funcționeze optim. Dacă organismul tău este hidratat simți o stare de bine, iar asta te ajută să te concentrezi mai bine pe învățat.
Acestea sunt cele mai importante recomandări pentru susținerea cu succes a examenului de bacalaureat.