Premieră pe marele ecran de la „Arta“. „Vârfuri și abisuri“, povestea reală a morții alpinistului Zsolt Erőss
17.01.2023 ⋅ 0 comentarii
Lungmetrajul „Vârfuri și abisuri“ (Magasságok és mélységek), regia: Sándor Csoma, drama despre soția fostului alpinist Zsolt Erőss, va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad.
Filmul va putea fi văzut vineri, 20 ianuarie 2023, de la ora 19:00.
Intrarea va fi liberă.
Filmul spune povestea reală a Hildei, care este nevoită să urmărească neputincioasă moartea tragică a soțului ei, alpinistul Zsolt Erőss.
După tragedie, ea trebuie să-și găsească propria identitate pentru a începe să pună bazele noii sale vieți.
Eroul filmului, alpinistul Zsolt Erőss, a urcat pe 10 dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine ale munților Himalaya și Karakorum. În 2010, în urma unui accident cauzat de o avalanșă în munții Tatra, și-a pierdut piciorul drept prin amputare, fiind nevoit să poarte proteză. Nu s-a gândit niciun moment să abandoneze viața sportivă. A muncit din greu pentru a fi din nou pe munte, în toamna aceluiași an.
Zsolt Erőss a urcat, având proteză, două dintre vârfurile himalayene de peste opt mii de metri, Lhotse (8.516 m) și Kangchenjunga (8.586 m).
În primăvara lui 2013, după ce a reușit ascensiunea pe Kangchenjunga, a fost dat dispărut și ulterior, declarat mort. În onoarea sa, sala polivalentă din Miercurea Ciuc îi poartă numele.
Sinopsis:
Regia: Sándor Csoma
Cu: Emőke Pál, Zsolt Trill, Enikő Nagy
Gen: dramă
An: 2022
Rating: 12+
La sfârșitul lui mai 2013, o țară întreagă a urmărit cu nerăbdare știrile când primul cuceritor maghiar al Muntelui Everest, Zsolt Erőss (Zsolt Trill), a dispărut în Himalaya împreună cu însoțitorul său. Deși toți ceilalți sunt încă plini de speranță, soția sa Hilda Sterczer (Emőke Pál) anunță în transmisiune directă că nu este necesar să organizeze noi expediții de salvare.
În primul său lungmetraj, Sándor Csoma, regizorul mai multor scurtmetraje de renume internațional, portretizează evenimentele petrecute din perspectiva soției lui Zsolt Erőss.
Sursa foto: culture.hu/ro
Sursa: ARQ