O lansare de carte ”în trepte” la Arad
16.02.2023 ⋅ 0 comentarii
Miercuri, 15 Februarie, Aradul a fost un centru de lansare ”în două trepte” a unei cărți de istorie recentă, adică de interes acut pentru toți contemporanii noștri interesați de ce și cum (ni) s-a întâmplat în urmă cu 32 de ani trecerea de la comunism la capitalism.
O trecere care are încă multe pasaje misterioase și pe care a încercat să le lumineze cât de cât profesoara și jurnalista Lavinia Betea în acest volum intitulat ”Ce s-a întâmplat de fapt - Un dialog despre perioada postdecembristă” și unde îl provoacă iscusit la confesiuni inedite pe Virgil Măgiureanu, cel dintâi director al Serviciului Român de Informații de după Revoluție, dar și ”umbra” lui Ion Iliescu în ultimii ani ai regimului comunist, când cei doi conspirau subteran prin parcurile și orașele României socialiste.
Prima treaptă a lansării s-a consumat în Sala Ferdinand a Primăriei arădene, unde, în prezența unui public avizat, de ”foști și actuali”, mai mult sau mai puțin acoperiți, Ovidiu Enculescu, directorul Editurii RAO, unde a văzut lumina tiparului cartea și prof. univ. dr. Ioan Biriș au vorbit aplicat și la obiect despre volumul în cauză. Ba, profesorul Biriș a depănat și amintiri din anii 80, evocând momentul când destinul a făcut să împartă același birou cu Virgil Măgureanu, pe vremea când ambii predau la celebra (în epocă) Academie ”Ștefan Gheorghiu”.
”Este o carte importantă în palierul de istorie recentă și sunt bucuros că domnul Virgil Măgureanu ne-a onorat cu creația domniei sale și a doamnei profesor Lavinia Betea, pentru a pune sigla editurii noastre pe această lucrare”, a concluzionat directorul Editurii RAO.
Cea de a doua treaptă a lansării cărții a avut loc la Universitatea ”Aurel Vlaicu”, unde sub egida Institutului European ”Serge Moscovici” și în colaborare cu Filiala Arad a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, în sala Senatului universității s-au adunat studenți și profesori deopotrivă, pentru a-i asculta pe cei doi autori, pe actorul Valentin Voicilă, cel dintâi președinte al CFSN și CPUN și, din nou, pe prof. univ. dr. Ioan Biriș.
”M-am situat statornic printre cetățenii interesați de cauzele și efectele acelor zile, străduindu-mă să aflu, prin toate mijloacele la îndemână, istoria regimului comunist, actorii și proiectele destructurării sale”, s-a destăinuit Lavinia Betea.
”Am scris această carte în memoria dragului și neuitatului meu fiu, Marian, care m-a rugat, de-a lungul anilor, să pun și în scris istoria Revoluției din 1989, pe înțelesul tuturor românilor”, a completat Virgil Măgureanu.
De fapt așa curge dialogul întregului volum, cu cei doi autori completându-se reciproc și având grijă mereu să pună în context faptele discutate, pontru ca cititorul să își poată face o părere cât mai exactă despre ce s-a petrecut în momentul respectiv.
”Ce s-a întâmplat de fapt - Un dialog despre perioada postdecembristă” este o carte pe care eu, cel puțin, am citit-o cu sufletul la gură, cum se zice, căci multe momente, evocate acolo, mi-au trezit tulburătoare amintiri.
Dar despre asta, într-o viitoare cronică a cărții!
Vasile Zărăndan
Sursa: ARQ