Ziua memorială „Vasile Gurzău” la Micherechi, Ungaria
17.03.2023 ⋅ 0 comentarii
Joi, 16 martie 2023, a avut loc la Micherechi, (Mehkerek), comună majoritar românească din Ungaria, s-a desfăşurat „Ziua memorială Vasile Gurzău”, manifestare dedicată ilustrului povestitor, la Biblioteca localităţii, care de acum poartă numele său. La această manifestare a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Micherechi, împreună cu Asociația Românilor din Micherechi și cu Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AŢRU) și s-a bucurat de prezența mai multor oficialităţi, printre care PS Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria; Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria; Margareta Tat, primarul comunei Micherechi; Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (nepoata povestitorului); Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba Română a Facultății de Pedagogie „Juhasz Gyula”, din cadrul Universității din Szeged; Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”; Corina Sebesteyen, redactor „Cronica”; ș.a.
Evenimentul a început prin depuneri de coroane de flori la placa memorială de pe fațada bibliotecii și o slujbă de pomenire, săvârșită de PS Siluan. Programul conferinţei omagiale a debutat cu cuvântul primarului Margareta Tat, care a elogiat elogiat personalitatea povestitorului Vasile Gurzău, punct de referință și valoare culturală incontestabilă a acestui sat. Maria Gurzău Czegledi a povestit felul în care, în copilărie, l-a cunoscut pe bunicul său și cât de mult a marcat-o acesta în viitoarea ei carieră profesională dedicată învățământului. Eva Iova Șimon a vorbit despre felul în care a fost descoperit povestitorul Vasile Gurzău, care a ajuns apoi să fie cunoscut de către întreaga comunitate românească din Ungaria, dar și de cercetători şi etnografi ungari. Mihaela Bucin a vorbit despre ce înseamnă Vasile Gurzău pentru etnologia română.
Evenimentul de la Micherechi, localitate în care anul 2023 este dedicat din punct de vedere cultural povestitorului Vasile Gurzău, a fost şi un moment dedicat valorilor satului românesc din Ungaria, în care oamenii simpli s-au dedicat păstrării identității și limbii românești.
Vasile Gurzău este unul dintre povestitorii cunoscuți ai românilor din Ungaria, alături de Mihai Purdi, din Otlaca-Pustă, sau Teodor Șimonca, din Chitighaz. El s-a născut la Micherechi în 16 martie 1898, într-o familie numeroasă, cu 5 copii, a început viața în condiții grele, și-a descoperit și cultivat cu multă sârguință talentul povestitului. El povestea în orice împrejurare și era apreciat de consăteni, iar talentul său a fost descoperit și pus în valoare de profesori şi cercetători renumiți din Ungaria, precum Domokos Sámuel, sau Kovács Ágnes.
Sursa: ARQ