Sănătate

Bioritm și impactul său asupra stării noastre emoționale și intelectuale

28.03.2023 ⋅ 0 comentarii



Teoria bioritmurilor sau a ritmului biologic presupune existența unor cicluri ritmice sau periodice care ar putea influența fiziologia, starea emoțională și/sau intelectuală a unei persoane. Conform acestei teorii, se sugerează că ciclurile de viață ale individului ar putea fi prezise aproximativ, iar caracteristicile stării fizice, mentale sau emoționale ar putea fi prevăzute pentru orice zi a vieții acestuia.

În forma sa cea mai simplă, teoria bioritmurilor sugerează că orice om ar fi guvernat de trei cicluri biofizice majore: bioritmul fizic, cel emoțional și cel intelectual.


- Bioritmul fizic durează aproximativ 23 de zile, este un ciclu de tip circavigintan și se crede că ar putea influența coordonarea, forța fizică și starea generală de sănătate a unei persoane.

- Bioritmul emoțional cuprinde aproximativ 28 de zile, este un ciclu de tip circatrigintan și se sugerează că ar putea fi determinant pentru creativitate, sensibilitate, stare emoțională/sentimentală, percepție și obiectivitate sau luciditate asupra mediului înconjurător.

- Bioritmul intelectual înglobează aproximativ 33 de zile, este un ciclu de tip circatrigintan și se sugerează că ar putea influența capacitatea analitică, abilitatea analizei logice, memoria, comunicarea și inteligența.

- Cea mai obișnuită formă de reprezentare grafică a bioritmurilor este cea sinusoidală, ea sugerând, după unii, activitatea bioelectrică din interiorul organismului uman. 

- Fiecare astfel de ciclu începe din punctul zero al unei axe orizontale (corespunzător datei de naștere) și trece în mod regulat printr-un maxim (pozitiv) al sinusoidelor și un minim (negativ) al acesteia. În acest fel, configurarea grafică a bioritmurilor poate fi utilizată pentru a identifica zilele cele mai potrivite pentru angajarea în anumite activități.


Pentru a calcula bioritmul, se iau în considerare ziua, luna și anul de naștere (eventual, și ora și minutul apariției pe lume). Se poate folosi un calculator automat al bioritmului pe internet sau metoda calculului manual. Iată cum se poate calcula ciclurile bioritmurilor:


- Se înmulțesc anii corespunzători vârstei cu 365 (zile).

- La rezultatul obținut mai sus se adaugă câte o zi pentru fiecare an bisect prin care s-a trecut.

- Se adaugă valoarea numerică corespunzătoare lunii de naștere  (ianuarie=1, februarie=2, etc.).

- Se adună ziua de naștere la rezultatul obținut anterior.

- Se împarte la 23 și se păstrează restul pentru a obține poziția în ciclul de 23 de zile al bioritmului fizic.

- Pentru ciclurile emoționale și intelectuale, se adaugă fie 28 de zile pentru ciclul emoțional, fie 33 de zile pentru ciclul intelectual în loc de 23 de zile și se efectuează împărțirea la valoarea respectivă. Restul obținut reprezintă poziția în ciclul corespunzător.

Este important să rețineți că bioritmul este o teorie ipotetică și nu există dovezi științifice solide că acesta ar fi un model valid pentru a prezice starea emoțională, intelectuală sau fizică a unei persoane.

fashiondays.ro