Sănătate

5 remedii naturale împotriva stresului și anxietății

12.04.2023 ⋅ 0 comentarii

Stresul și anxietatea sunt unele dintre cele mai comune probleme de sănătate din ziua de astăzi. Este normal să te simți stresat și anxios uneori, însă prea mult stres și anxietate poate avea consecințe negative asupra sănătății tale. Din fericire, există câteva remedii naturale eficiente pe care le poți folosi pentru a reduce nivelul de stres și anxietate. 

1. Ceaiurile din plante

Există multe plante care par să aibă beneficii asupra stărilor de anxietate, chiar dacă studiile clinice care să cuantifice aceste efecte sunt relativ puține. Lavanda, roinița, sunătoarea, passiflora, melissa sunt câteva dintre ingredientele ceaiurilor antistres. În plus, deși e mai bine cunoscut pentru efectele sale asupra tubului digestiv, e bine sa citesti despre ceaiul de busuioc: beneficii, proprietăți, contraindicații, deoarece se pare că este eficient în amelioraea simptomelor în anxietate și depresie [1].

2. Sportul

Sportul este una dintre cele mai bune modalități de a reduce stresul și anxietatea. Activitatea fizică poate ajuta la ameliorarea simptomelor și poate fi folosită ca tratament complementar pentru tulburarea anxioasă. 

Plimbările lungi în aer liber pot ajuta la eliberarea endorfinelor și la stimularea sintezei de serotonină, ambele fiind eficiente la combaterea stresului și anxietății. Exercițiile de respirație controlatăpot contribui la reducerea stresului și anxietății prin inducerea unei stări de relaxare. Yoga poate fi benefică în ceea ce priveşte relaxarea și reducerea nivelurilor de anxietate și stres. Practicarea yoga necesită atenţie și concentrare, ceea ce  permite reconectarea corpului și a minții [2].

3. Meditația ghidată

Meditația ghidată poate fi unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru stres și anxietate. Meditația ajută la reducerea stresului prin influențarea directă a frecvenței și amplitudinii undelor cerebrale. De asemenea, aceasta are și alte beneficii, cum ar fi o mai bună calitate a somnului și creșterea rezistenței la stres [3].

Există numeroase tipuri de meditație cu care e bine să te familiarizezi înainte de a alege tehnica cea mai potrivită pentru tine. Pentru începători sunt recomandate sesiunile scurte și regulate - câteva minute pe zi pot avea beneficii considerabile asupra stresului și anxietăţii [4].

4. Exercițiile de relaxare

Exercițiile de relaxare sunt cunoscute ca fiind foarte eficiente în gestionarea stresului și anxietății. Exercițiile de respirație profundă sunt foarte utile pentru a elimina stresul și pot ajuta la reducerea senzației de anxietate și la creșterea nivelului general de energiei.

Masajul terapeutic poate fi, de asemenea, eficient în controlarea simptomelor stresului. Acesta poate reduce tensiunea musculară din corp, calmează nervii, eliminând astfel stresul acumulat [5].

5. Animalele de companie

Animalele de companie sunt un remediu natural eficient împotriva stresului și anxietății. Câinii și pisicile sunt cele mai frecvente animale de companie, și pot oferi iubirea și susținerea emoțională necesară pentru a vă face să vă simțiți mai relaxat. Interacțiunea cu un animal de companie poate reduce nivelurile de cortizol prin crearea unei legături emoționale cu animalul respectiv și prin activitatea fizică facilitată de acesta. Potrivit cercetărilor, simpla atingere a unui animal de companie va stimula producția de endorfine - hormoni asociați cu eliberarea stresului și fericirea.

Un studiu publicat în 2017 în revista Nature Communications a descoperit că posesia unui animal de companie poate contribui la reducerea simptomelor depresiei și anxietății. O alta cercetare realizata in 2018 si publicata in The American Journal of Geriatric Psychiatry a demonstrat ca adoptia unui animal poate fi folositoare în reducerea simptomelor stresului și anxietății [6].

Există multe metode naturale de control al stresului șii anxietății. Rămâne să o alegi pe cea care ți se potrivește cel mai bine și care este în ton cu stilul tău de viață.


fashiondays.ro