Cum să ținem alergiile la distanță?
27.04.2023 ⋅ 0 comentarii
Alergiile pot fi extrem de neplăcute și pot afecta în mod semnificativ confortul și bunăstarea persoanelor afectate. Iată câteva sfaturi din partea specialiștilor pentru a ține alergiile respiratorii la distanță:
1. Evitați expunerea la alergeni:
Fiți atenți la prognozele polenice și evitați să vă expuneți la polen în timpul sezonului alergiilor. Este recomandat să evitați să petreceți timpul în aer liber în zilele vijelioase, aride și caniculare, deoarece în aceste momente concentrația de polen în aer poate fi mai ridicată.
De asemenea, se recomandă să păstrați ferestrele închise în timpul sezonului alergiilor și să utilizați un purificator de aer dotat cu filtru HEPA în interiorul locuinței.
2. Igienă personală:
Spălați-vă pe mâini și față în mod regulat pentru a elimina polenul și alți factori alergeni de pe piele și păr. Dacă vă întoarceți de afară, schimbați hainele și spălați-vă pe față și pe mâini pentru a evita expunerea prelungită.
3. Evitați utilizarea aerului condiționat în mașină:
Folosirea aerului condiționat în mașină poate declanșa alte alergii. În schimb, utilizați sistemul de recirculare a aerului și curățați regulat filtrele de aer ale mașinii.
4. Mențineți o bună calitate a aerului în interior:
Asigurați-vă că aerul din interiorul locuinței este curat și filtrat. Utilizați un purificator de aer cu filtru HEPA și curățați regulat praful și mucegaiul din casă.
5. Evitați activitățile care pot elibera alergeni în aer:
Tundeți iarba sau faceți grădinăritul în afara sezonului alergiilor sau delegați aceste activități altor persoane care nu suferă de alergii respiratorii.
6. Luați medicamentele prescrise de medic:
Dacă suferiți de alergii respiratorii, urmați recomandările medicului și luați medicamentele prescrise în mod regulat pentru a controla simptomele. Nu ezitați să consultați medicul în cazul în care simptomele persistă sau se agravează.
7. Protejați-vă ochii:
Utilizați ochelari de soare pentru a proteja ochii de polen și alți factori alergeni din aer și evitați să vă frecați ochii pentru a preveni exacerbarea simptomelor alergiilor oculare.
Pentru a preveni agravarea alergiilor, acestea trebuie tratate de la primele semne, iar tratamentul medicamentos se bazeaza pe combaterea simptomelor și depistarea cauzei alergiei.
Există două tipuri de tratament:
1. Tratamentul simptomatic cuprinde medicamente antialergice, decongestionante nazale/oculare și medicamente anti-inflamatorii. Acestea ajută la remiterea simptomelor și controlează alergia, fără a influența cauza acesteia. Prima alegere sunt medicamentele antialergice (antihistaminice) orale, care inhibă eliberarea și efectele histaminei, ameliorând astfel rinoreea, strănutul și senzația de mâncărime. Antistaminicele pot provoca somnolență, de aceea se administrează seara și nu sunt indicate conducătorilor auto. Antistaminicele topice (locale) se aplică local la nivelul ochilor sau nasului și se pot asocia cu medicamentația orală. Decongestionantele nazale nu trebuie utilizate mai mult de cinci până la șapte zile, întrucât creează dependență, atacă mucoasa, subțind-o, iar în final, după luni sau uneori ani de folosire, cauzează pierderea mirosului și chiar a gustului.
2. Tratamentul etiologic sau imunoterapia constă în injectarea unor doze progresive de substante alergene și tratează cauza alergiei. Este eficient în cazul alergiilor la polen sau acarieni.
Alături de tratamentul de bază, este necesară excluderea din alimentație a alimentelor bogate în aditivi, dar și utilizarea de suplimente ce conțin vitamine (A, E, C, complexul de vitamine B) și minerale precum calciu, magneziu, zinc, seleniu care pot susține organismul în combaterea simptomelor neplăcute ale alergiilor.
În plus, homeopatia oferă remedii care luptă cu succes împotriva alergiei la polen, iar gemoterapia folosește extracte naturale cu efect de corticosteroizi, care au proprietăți antiinflamatorii.