Sănătate

Cum poate măcrișul să îți îmbunătățească sănătatea

03.05.2023 ⋅ 0 comentarii

Măcrișul este o plantă perenă cu numeroase beneficii asupra sănătății noastre. Acest aliment sezonier este cunoscut pentru efectele sale benefice asupra digestiei, tensiunii arteriale, sistemului imunitar și sistemului osos. În acest articol, vom explora mai în detaliu beneficiile măcrișului și cum putem să îl includem în dieta noastră.


Ce este măcrișul? Măcrișul este o plantă perenă originară din centrul și nordul Europei, care crește spontan în zonele de deal și de munte. Frunza de măcriș este cunoscută atât pentru gustul său plăcut, acrișor, astringent, cât și pentru gama largă de beneficii asupra sănătății. În întreaga lume, există mai multe specii de măcriș, dar cea mai comună este Rumex acetosella sau “mica plantă de oțet”, care se găsește în grădini și pe câmp.


Compoziția măcrișului este bogat în fibre, conținând foarte puține calorii și grăsimi, o cantitate mică de proteine și o cantitate semnificativă de vitamine și minerale. Acest aliment este o sursă excelentă de vitamina C, esențială pentru activarea celulelor imunitare, vitamina A, importantă pentru sănătatea pielii, și vitamina B6, esențială pentru asimilarea proteinelor. În plus, măcrișul este bogat în fier, potasiu, calciu și magneziu.


Beneficiile măcrișului


1. Ajută la digestie: Datorită conținutului său ridicat de fibre, măcrișul poate îmbunătăți sănătatea gastro-intestinală și reduce senzația de balonare. Fibrele ajută la scăderea colesterolului și previn ateroscleroză sau accidentul vascular cerebral.


2. Menține sănătatea inimii: Măcrișul conține un nivel ridicat de potasiu, mineral esențial pentru reglarea și echilibrarea fluidelor din corp și pentru sănătatea sistemului cardio-vascular.


3. Îmbunătățește vederea: Vitamina A, prezentă în măcriș, este cunoscută sub numele de “vitamina vederii bune”, deoarece ajută ochii să se adapteze la schimbările de lumină.


4. Un bun aliat împotriva anemiei: Măcrișul este bogat în fier, un mineral esențial pentru transportarea oxigenului în organism și prevenirea anemiei.


fashiondays.ro