Stire

Profitul OMV Petrom s-a prăbușit cu 80% - Cele mai decente date raportate arată scăderi uriașe

28.07.2023 ⋅ 0 comentarii


OMV Petrom a înregistrat o scădere semnificativă a profitului net pentru prima jumătate a acestui an, cu o reducere de 80%, ajungând la 944 milioane de lei. Acest rezultat se compară cu un profit net de 4,646 miliarde lei înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor financiare transmise Bursei de Valori București în ultima vineri.


În al doilea trimestru al anului curent, compania a consemnat o pierdere de 537 milioane de lei. Contrastant, profitul net în trimestrul II din anul anterior a fost de 2,898 miliarde de lei și 1,481 miliarde de lei în primul trimestru al anului 2023.


Dinamica veniturilor și segmentele de vânzări


Veniturile rezultate din vânzările consolidate s-au cifrat la 17,864 miliarde lei în intervalul ianuarie-iunie 2023, însemnând o scădere de 30% în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Această descreștere a fost generată de prețuri mai mici la marfă și de volume reduse de vânzări pentru produsele petroliere și energia electrică, care au fost doar parțial compensate de volumele mai mari de vânzări de gaze naturale.


În ceea ce privește segmentele de vânzări, vânzările din Rafinare și Marketing au constituit 66% din totalul vânzărilor consolidate, urmate de Gaze și Energie cu 33%. În contrast, vânzările din segmentul Explorare și Producție au fost semnificativ mai mici, reprezentând doar 0,2% din total (majoritatea vânzărilor din acest segment au fost intern-grup, nu către terți).


Explorarea implicațiilor financiare și modificările structurii capitalului


Rezultatul din exploatare CCA, excluzând elementele speciale, a fost de 3,709 miliarde lei în primul semestru al anului 2023, fiind mai mic comparativ cu 5,901 miliarde lei în prima jumătate a anului 2022. Acest lucru a fost provocat în principal de o contribuție mai mică din partea tuturor segmentelor de business. Mai exact, au influențat negativ revizia generală a rafinăriei în segmentul Rafinare și Marketing, scăderea prețurilor în Explorare și Producție, precum și marje mai mici la gaze naturale, atât în tranzacțiile cu terți, cât și în cele cu gaze naturale produse în segmentul Gaze și Energie. Rezultatul a mai fost influențat de impozitele specifice segmentului Explorare și Producție, care au fost mai mici, ca urmare a prețurilor mai mici, și de scăderea achizițiilor, în principal datorită volumelor și prețurilor mai mici la gaze naturale, energie electrică și țiței importat, parțial compensate de volume mai mari de produse petroliere achiziționate de la terți.


La sfârșitul lunii iunie 2023, capitalurile proprii au ajuns la 39,114 miliarde de lei, comparativ cu 40,508 miliarde de lei la sfârșitul anului 2022. Această scădere este atribuită în principal distribuirii dividendelor de bază pentru anul financiar 2022, contrabalansate parțial de profitul net generat în primul semestru al anului 2023.


Creșterea datoriilor și investițiile strategice


Datoriile totale la 30 iunie 2023 au înregistrat o creștere de 1,551 miliarde de lei comparativ cu 31 decembrie 2022. Conform declarațiilor companiei, creșterea datoriilor pe termen lung a fost cauzată în principal de revizuirea provizioanelor privind obligațiile de dezafectare și restaurare, în mare parte ca urmare a scăderii ratei nete de actualizare. În schimb, scăderea datoriilor curente a fost influențată mai ales de reducerea altor provizioane și obligații cu dezafectare, datoriile financiare reduse, legate în mare parte de instrumente derivate, și datoriile mai mici cu impozitul pe profit. Acestea au fost parțial compensate de creșterea altor datorii, legate în primul rând de contribuția de solidaritate pe țițeiul rafinat pentru perioada analizată.


În primele șase luni ale anului curent, OMV Petrom a înregistrat investiții de 2,393 miliarde de lei, cu 72% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Aceste investiții au fost în principal direcționate către Explorare și Producție, cu o sumă de 1,161 miliarde lei.


Investițiile din segmentul Rafinare și Marketing au ajuns la 1,146 miliarde lei în prima jumătate a anului, față de 261 milioane de lei în S1 2022. Investițiile din Gaze și Energie au totalizat 59 milioane de lei, comparativ cu 92 milioane în S1 2022.


Numărul angajaților și tendințe în structura personalului

La sfârșitul lunii iunie, Grupul OMV Petrom număra 7,700 de angajați, ceea ce reprezintă o scădere de 2% față de iunie 2022.


Sursa: realitatea.net


Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro