Liniile Aeriene Române ar putea aduce curse regulate de pasageri pe Aeroportul Arad (FOTO)
17.10.2023 ⋅ 0 comentarii
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIA) intenţionează să lanseze un proiect de conectivitate aeriană interurbană în care să fie implicate consiliile judeţene care au în operare aeroporturi. Astfel, dacă toate părţile ajung la un acord, urmează să fie constituită o nouă companie, Liniile Aeriene Române (LAR), care ar putea oferi curse regulate între 15 oraşe ale României, fără ca avioanele să mai treacă prin Bucureşti.
La ultima reuniune organizată în vederea constituirii LAR au particiat, atât în format fizic, cât și online, reprezentanți ai consiliilor județene din: Arad, Brașov, Bacău, Constanța, Maramureș și Sibiu. De asemenea, întâlnirea a beneficiat și de prezența reprezentanților mediului academic, care au întocmit studiul privind conectivitatea aeriană, și de cea a specialiștilor din domeniul aeronautic din cadrul Aeroportului Delta Dunării Tulcea, Aeroportului Internaţional Arad, Aeroportului Internaţional Maramureș, Aeroportului Ștefan cel Mare din Suceava, Aeroportului Internațional Craiova și Regional Air Services Tuzla, potrivit b1tv.ro.
Avioane de mici dimensiuni, cu costuri reduse
Răzvan Cadar, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, susţine că în momentul de faţă totul este în faza de discuţii, dar se doreşte ca noua companie să fie constituită, în mod simbolic, pe 1 Decembrie. „Vrem să legăm între ele oraşele ţării fără ca avioanele să mai treacă prin Bucureşti. Consiliul Judeţean Arad a avut câteva observaţii de natură tehnică, iar următoarea întâlnire urmează să aibă loc pe 20 octombrie. Noua companie ar urma să opereze cu avioane de mici dimensiuni, de 19 locuri, ceea ce presupune atât costuri mai reduse, cât şi şanse mult mai mari ca toate biletele să fie vândute”, a declarat Răzvan Cadar. În momentul de faţă se are în vedere achiziţionarea unor avioane din Cehia, dar nimic nu este încă bătut în cuie. „Iniţial s-a luat în discuţie varianta ca fiecare Consiliu Judeţean să cumpere câte un avion, apoi s-a discutat să se facă un parteneriat între două consilii pentru achiziţionarea unui avion. Pe viitor însă, dacă lumea va fi interesată să circule cu noua companie se poate discuta şi despre alte aparate de zbor, cu o capacitate mai mare”, a mai spus Cadar.
În ceea ce priveşte cursele care ar putea fi operate de pe Aeroportul Arad, vicepreşedintele CJA susţine că acestea vor fi stabilite în urma unor studii. „Am putea avea curse Arad-Iaşi, Arad-Constanţa, poate la noi ar merge şi o cursă Arad-Bucureşti, dar înaite urmaeză să fie făcute evaluări ca arii de captare, ca număr de pasageri”, a ţinut să precizeze Răzvan Cadar.
Continuă lucrările de modernizare
Până la lansarea noii companii, trebuie spus că autorităţile judeţene continuă lucrările de modernizare demarate la Aeroportul Arad. Vorbim de refacerea căii de rulare Alfa, un proiect finanțat din fonduri europene, valoarea totală a proiectului fiind de 29.948.696,08 lei. „În cadrul proiectului mai sunt prevăzute achiziționare unor echipamente de handling la sol (dirijare, curățare, alimentare, mânuirea bagajelor etc. – 2 loturi), respectiv o autospecială de curățat pista! Calea de rulare Alfa face legătura între terminalele Plecări, respectiv Sosiri și locul de staționare al aeronavelor. Lucrările de modernizare și dotarea cu echipamente sunt necesare pentru a respecta cerințele europene privind exploatarea infrastructurii aeroportuare, pentru a avea un statut de aeroport care poate primi curse internaționale”, mai spune Cadar.
Sursa: ARQ