Sport
Cum îți dai seama că faci prea mult sport?
19.12.2023
⋅ 0 comentarii
Când facem sport, de obicei ne stabilim obiective (repetări, exerciții, kilometri, minute), iar obiectivele înseamnă de fapt limitele pe care le impunem corpului nostru. Dacă le depășim, pot apărea simptome mai puțin dorite, cum ar fi dureri musculare, sau frisoane fără febră. Oricine persoană activă poate fi expusă riscului de a face exerciții fizice excesive, nu doar sportivii.
Semne și simptome de supraantrenament
- Lipsa apetitului: dacă organismul tău își consumă în mod constant rezervele de energie, poți dezvolta deficiențe nutriționale, cum ar fi anemia. De asemenea, pot apărea afecțiuni mai grave care afectează sistemele cardiovascular, gastrointestinal și endocrin. De asemenea, este posibil să dezvolți complicații ale sistemului nervos și ale sistemului reproducător.
- Durere: forțarea peste limite în timpul unui antrenament de înaltă intensitate poate duce la întindere și durere musculară. Suprasolicitarea corpului poate provoca nu numai dureri, dar și leziuni.
- Leziuni de suprasolicitare: alergarea prea intensă și prea frecventă poate duce la leziuni de suprasolicitare la nivelul tibiei, fracturi de stres și fasciită plantară. Alte leziuni de suprasolicitare includ entorse articulare, oase rupte și leziuni ale țesuturilor moi.
- Uzura corpului: exercițiile cu impact ridicat pun presiune asupra corpului și îl uzează. Dacă suferi o accidentare, ia o pauză de la toate tipurile de antrenament pentru a permite vindecarea.
- Oboseala: este oarecum normal să te simți obosit după exerciții fizice, dar oboseala apare atunci când corpul în mod repetat nu se reface complet după antrenament. Este posibil să te simți excesiv de epuizat, mai ales în timpul sau imediat după antrenamente.
- Pierderea în greutate: antrenamentul duce, de obicei, la un apetit sănătos. Cu toate acestea, dacă te antrenezi prea mult, poți provoca dezechilibre hormonale care pot influența cât de foame îți este/
- Iritabilitate și agitație: excesul de antrenament îți poate afecta nivelul hormonilor de stres, ceea ce poate provoca depresie, ceață cerebrală și schimbări de dispoziție. De asemenea, este posibil să te confrunți cu neliniște și lipsă de concentrare sau motivație.
- Leziuni persistente sau dureri musculare: durerile musculare prelungite și rănile care nu se vindecă sunt, de asemenea, semne de supraantrenament.
- Scăderea performanței: suprasolicitarea poate face ca performanța să se stabilizeze sau să scadă, mai degrabă decât să se îmbunătățească. Este posibil să constați că ai mai puțină forță, agilitate și rezistență, ceea ce face mai dificilă atingerea obiectivelor de antrenament. De asemenea, suprasolicitarea îți poate încetini timpul de reacție și viteza de alergare.
- Schimbări de ritm cardiac: este posibil să ai o frecvență cardiacă mai mare în timp ce te antrenezi și o frecvență cardiacă mai mare în repaus în timpul zilei.
- Somn perturbat: atunci când hormonii de stres sunt dezechilibrați, s-ar putea să fie dificil să te relaxezi. Lipsa unui somn de calitate poate duce, de asemenea, la oboseală cronică și la modificări ale dispoziției.
- Scăderea imunității: pe lângă faptul că te simți extenuat, s-ar putea să constați că te îmbolnăvești mai des. De asemenea, este posibil să fii predispus la infecții, boli ușoare și infecții ale tractului respirator superior.
- Creșterea în greutate: exercițiile fizice prea intense, fără să te odihnești suficient, pot duce la niveluri scăzute de testosteron și la niveluri ridicate de cortizol, hormonul stresului. Aceste modificări hormonale sunt adesea asociate cu pierderea țesutului muscular, creșterea în greutate și excesul de grăsime pe burtă.
- Pierderea motivației: s-ar putea să fie dificil să te menții motivat să faci sport. Acest lucru se poate datora epuizării mentale sau fizice, sentimentului că nu atingi obiectivele stabilite.
Simptomele supraantrenamentului
Semnele de supraantrenare pot include:
Vindecarea mușchilor care sunt dureroși din cauza excesului de efort este, de obicei, destul de ușoară. După câteva zile libere de la exerciții durerea ar trebui să dispară. Recuperarea după supraantrenament este mai dificilă și poate necesita cel puțin șase până la opt săptămâni de odihnă.