Fără majorări de taxe și impozite și cu anumite taxe eliminate, bugetul orașului Sebiș a crescut în ultimii patru ani de patru ori datorită fondurilor europene (FOTO)
01.03.2024 ⋅ 0 comentarii
Fondurile europene au reprezentat o adevărată mană cerească pentru orașul Sebiș, bugetul local majorându-se de patru ori, de la 16 milioane de lei, la 64 de milioane. Asta, în condițiile în care taxele și impozitele percepute nu au fost majorate, iar unele taxe au fost chiar eliminate. Atragerea de fonduri europene și guvernamentale a permis însă administrației conduse de primarul Cristian Feieș să realizeze investiții importante pentru dezvoltarea orașului.
„Am reușit să menținem dezvoltarea orașului pe un trend ascendent, prin atingerea tuturor segmentelor care trebuie să existe într-o comunitate pentru a se dezvolta armonios. În sănătate avem proiecte europene de cinci milioane de euro în acest mandat, în educație avem în vedere proiecte în valoare de 3,5 milioane de lei. De asemenea, ne interesează dezvoltarea segmentului de cultură, acolo unde am înființat un ansamblu de dansuri, unde avem momentan 90 de copii, am înființat fanfara orașului, unde avem aproape 50 de copii, care învață să cânte la instrumente, pe partea de sport și petrecerea timpului liber, am reînființat echipa de fotbal pentru copii, unde avem aproximativ 100 de tineri care își desfășoară activitatea în condiții optime, am reușit să amenajăm parcurile din oraș, și de asemenea să construim un parc de joacă pentru copii de mari dimensiuni, poate cel mai mare în momentul de față din județul nostru”, susține primarul Cristian Feieș.
40 de milioane de lei pentru rețeaua de gaz
Extinderea utilităților, înlocuirea unor magistrale, realizarea unei rețele de gaz și alte investiții în infrastructură sunt făcute cu gândul la cetățeni și la creșterea gradului de confort de care beneficiază aceștia.
„Pe partea de utilități publice ne-am axat pe înlocuirea sau îmbunătățirea serviciului de alimentare cu apă. Astfel am reușit să înlocuim și să extindem rețeaua pe 7 kilometri și avem un proiect de mari dimensiuni în valoare de 17 milioane de lei, prin care vom înlocui 10 kilometri de magistrală, care este din azbociment. Am făcut de asemenea demersuri și am avansat foarte mult pe aducțiunea de gaz, asociindu-ne cu comunele Bârsa, Bocsig și Beliu. Avem un proiect în valoare de 40 de milioane de lei, prin care vom aduce rețeaua de gaz în orașul nostru. Am reușit să reabilităm aproape toate clădirile care se află în administrarea Primăriei Orașului Sebiș, am descongestionat traficul în zona centrală, prin amenajarea de noi locuri de parcare și gestionarea într-un mod mai eficient a spațiului pe care-l avem în centru, în vederea descongestionării traficului”, a continuat Cristian Feieș.
Blocuri de locuințe și investiții în drumuri
Autoritățile locale au investit și investesc de asemenea în blocuri de locuințe și drumuri. „Pentru o dezvoltare sustenabilă a mediului economic, ne interesează că creăm și spațiu locativ pentru populație, astfel în această primăvară vom inaugura un bloc de locuințe cu 24 de apartamente, pe fonduri europene și avem în plan construirea de noi blocuri pentru tineri prin ANL.
Am întreținut întreaga infrastructură rutieră, neavând aproape nicio groapă în carosabil, în oraș, prin realizarea de covoare asfaltice și reparațiile curente”, a ținut să precizeze edilul.
Investițiile de în proiecte tehnice și studii de fezabilitate își arată rodul
Încă de la preluarea mandatului, noua administrație condusă de Cristian Feieș, a început să facă primele investiții cu gândul la viitor. Iar roadele încep să se vadă.
„În 2021 am investit foarte mult în realizarea de proiecte tehnice și studii de fezabilitate, iar rodul acestor investiții se vede în proiectele care sunt în anumite stadii în prezent și vor fi implementate în viitor, respectiv reabilitarea clădirii liceului din Sebiș, mai avem un proiect de un milion de euro pe PNRR la spital, unde facem reabilitare moderată a clădirii, avem pregătit proiectul pentru realizarea canalizării în satul Prunișor, proiect pe care dorim să-l depunem tot pe PNRR. De asemea pregătim realizarea de piste de biciclete care să lege satul Prunișor de orașul Sebiș, vrem să facem un teren de tenis la baza sportivă a orașului, o capelă în satul Prunișor, reabilitarea Căminului Cultural Prunișor, reabilitarea școlii din cartierul Prăjeștil.
Ca dovadă că s-a lucrat sustenabil în acești an stă faptul că în 2020 bugetul orașului era de 16 milioane de lei, iar în anul 2024 putem vorbi de un buget de 64 de milioane de lei, prin absorbție de fonduri europene și guvernamentale, în condițiile în care în acești patru ani nu am crescut impozitele și am renunțat la anumite taxe speciale percepute de Primărie. Ponderea veniturilor proprii în bugetul local a a ajuns la 9,3%, restul de 90,7% venind din fonduri atrase de administrația orașului. Iar când vorbim de venituri proprii, vorbim de încasări de șase milioane de lei anual”, afirmă primarul Cristian Feieș.
Șantiere în lucru
Având în vedere că proiectele au fost pregătite din timp, iar fondurile necesare punerii lor în practică există, la Sebiș se lucrează.
„În ceea ce privește șantierele pe care le avem în momentul de față în lucru, acestea sunt la grădinița cu program prelungit, ateliere școală, bloc de locuințe, piste de biciclete, ambulatoriu de pneumologie, construim o clădire nouă la spital, pietruim drumuri agricole, reabilităm Turnul de Apă, reabilităm rețelele de aducțiune de apă potabilă, lucrăm la un bloc de locuințe”, a mai spus edilul.
Două milioane de euro pentru spitalul care deservește întreaga zonă
Având în vedere că spitalul de la Sebiș deservește aproximativ 50.000 de locuitori din întreaga zonă și investițiile care se fac aici trebuie să fie pe măsură.
„În ceea ce privește clădirile spitalului, avem o clădire pe care o reabilităm și o finalizăm acum și încă una pe care o construim. Asigurăm servicii medicale pentru întreaga zonă, de la Hălmagiu până la Ineu, spitalul de la Sebiș este singurul spital în zonă. Deservim un bazin de aproximativ 50.000 de locuitori. Avem stație de salvare, compartiment de primiri urgențe - cameră de gardă și sase secții de sprecialitate. Anul acesta investim în spital aproape două milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene și de la bugetul local”, a încheiat primarul Cristian Feieș.
Sursa: ARQ