Hălmagiu – comuna care și-a schimbat fața în ultimii patru ani (FOTO)
02.05.2024 ⋅ 0 comentarii
Aflată la 120 kilometri de Arad, comuna Hălmagiu are puțin peste 2.300 de locuitori și zece sate, întinzându-se pe o suprafață de 14.000 de hectare. Având în vedere aceste caracteristici, nu este o comună ușor de administrat, dar cu toate acestea și-a schimbat fața în ultimii patru ani, datorită implicării administrației conduse de primarul Gheorghe Dărău.
Din momentul în care a preluat frâiele comunității, edilul a început treaba gospodărește, începând să pună în aplicare proiectele cu care a venit în fața alegătorilor.
„Imediat după învestire am venit la Primărie și am început să lucrăm la proiectele la care m-am angajat în fața locuitorilor comunei. Prin Administrația Fondului de Mediu am obținut o finanțare de aproximativ un milion de lei pentru iluminatul public. Am trecut la modernizarea sistemului de iluminat în comună și am înlocuit corpurile de iluminat în toate satele comunei.
Prin Programul Național «Anghel Saligny» am avut un proiect pentru modernizarea drumului comunal 50B și a străzilor aferente în localitatea Leasa. Vor fi asfaltați 6,5 kilometri, valoarea investiției ridicându-se la două milioane de euro. Este un proiect la care se lucrează, fiind în curs de implementare”, începe să ne povesrească Gheorghe Dărău.
Clădiri reabilitate în centrul comunei
Spiritul gospodăresc al noii administrații a început să se vadă, clădirile din centrul comunei aflate în administrarea Primăriei fiind reabilitate.
„De asemenea, am început reabilitarea clădirilor din centrul comunei Hălmagiu, aflate în administrarea Primăriei, fondurile necesare provenind de la bugetul local. Este un proiect finalizat.
Un alt proiect a vizat modernizarea unui drum de acces în cătunul Tulești, satul Brusturi. Deși este un cătun în care locuiesc doar vreo 40 de familii, dintre care unii sunt plecați, am considerat că este normal să asfaltăm acel drum, pentru a ușura accesul în zonă”, a mai punctat primarul.
Teren de sport la standarde occidentale
Nu a fost uitat nici terenul de sport al Liceului „Moga Voievod”, un teren care acum este amenajat la standarde occidentale și care este la dispoziția elevilor, de luni până vineri, între orele 8.30-15.30, între orele 16-22 și în zilele de sâmbătă și duminică (între orele 8 – 22) accesul fiind liber.
„Un proiect care a însemnat mult pentru tinerii din zonă, iubitori de mișcare, a fost modernizarea terenului de sport de la Liceul «Moga Voievod». Am făcut un teren cu gazon sintetic, cu nocturnă, care este destinat elevilor, în timpul orelor de curs, pentru ca după terminarea programului să poată să fie folosit și de alte persoane din comună care doresc să facă sport. Investiția a fost de aproximativ 500.000 de lei, finanțarea provenid de la Consiliul Județean, cu care avem o bună colaborare, și bugetul local”, a ținut să precizeze Dărău.
Pod de un milion de lei peste Valea Hălmagiului
Lucrările au continuat în comună, fiind folosite atât fonduri de la Consiliul Județean, bugetul local și Guvernul României.
„Am mai construit o capelă la Hălmagiu, 80% din fonduri provenind de la Consiliul Județean, diferența fiind acoperită de bugetul local.
În plus, ne-am ocupat de reabilitarea căminelor culturale Ionești, Leasa și Țărmure. Am mai modernizat trotuarele de pe strada Primăriei, strada Avram Iancu și strada Ciungăneasca, toate cu fonduri de la bugetul local.
Am mai construit un pod peste Valea Hălmagiului, în valoare de un milion de lei, fondurile venind de la Guvernul României, pe Situații de Urgență”, a continuat primarul.
Milioane de euro pentru Căminul Cultural Hălmagiu și modernizarea de drumuri
Administrația locală a mai solicitat fonduri guvernamentale pentru reabilitarea și dotarea căminului de la Hălmagiu și pentru asfaltarea a 7 km de drumuri.
„De asemenea, am depus la Compania Națională de Investiții un proiect pentru reabilitarea și dotarea Căminului Cultural Hălmagiu. Suma necesară se ridică la două milioane de euro, bani pe care îi așteptăm pentru a putea începe lucrările.
Aș mai vrea să vă vorbesc despre un proiect de asfaltare și modernizare a drumurilor de interes local, pe 7 kilometri, drumuri care în momentul de față sunt pietruite. Proiectul este finanțat cu aproximativ 2,5 milioane de euro, prin intermediul PNI «Anghel Saligny». Vor fi cuprinse satele Țărmure, Tisa, Bănești, Cristești, Poienari și Bodești. Ne aflăm acum la faza de licitație.
În continuare, avem în curs de implementare asfaltarea străzii nr. 3 din satul Poienari, finanațarea fiind asigurată de la bugetul local. Vorbim de o investiție de 450.000 de lei, care va duce la creșterea gradului de confort pentru locuitori de acolo”, a mai spus Gheorghe Dărău.
Promisiuni respectate
După cum știu toți cei care îl cunosc, primarul Gheorghe Dărău este un om al faptelor, nu al promisiunilor deșarte.
„Când am plecat la drum în primul mandat, am avut, după cum vă spuneam, o serie de proiecte cu care am venit în fața oamenilor. 90% din ceea ce am promis am realizat: asfaltare drumuri în comună, realizarea cadastrului general, modernizarea terenului de fotbal, refacerea vestiarelor, înființarea echipei de fotbal, reabilitarea și dotarea dispensarului comunei, reabilitarea căminelor culturale, reabilitarea clădirilor care fac parte din patrimoniul comunei, construirea capelei, oferirea de sprijin financiar pentru toate cultele religioase. De asemenea, am reușit să recuperăm de la stat o pădure de 345 de hectare, pe care comuna a încercat să o recupereze vreme de 30 de ani. Astfel, oamenii au primit anul acesta aproximativ 1500 de mc. Cei care ne-au solicitat, au primit 3 mc de familie.
Pe viitor îmi doresc să continui toate proiectele pe care le-am început și sunt în curs de implementare”, a încheiat primarul.
Sursa: ARQ