Stire

Prorectorul UVVG, Anca Hermenean, a susținut primul vernisaj de pictură

06.06.2024 ⋅ 0 comentarii


Castelul din Macea a fost pentru o zi scena vernisajului artistei Anca Hermenean, prorector al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. Într-un cadru primitor, pe ritmurile lui Chopin, înconjurată de oameni dragi, de familie, prieteni, colegi iubitori de frumos, Anca Hermenean și-a prezentat lucrările realizate în intimitate, departe de agitația vieții academice și sociale, într-un dialog exclusiv cu sinele. Talentul nativ, descoperit la vârsta maturității autoarei, este reflectat de fiecare lucrare în parte.

„În tăcerea neașteptată a izolării primului lockdown al pandemiei COVID-19, am găsit în artă un refugiu pentru suflet și un aliat împotriva anxietății. Când lumea a încetinit, m-am redescoperit prin artă, în tonuri și texturi, împletind emoțiile mele cu vibrația pozitivă a culorilor. Grădina mea, cu ghivecele ei viu colorate, a devenit atelierul meu în aer liber, locul unde observațiile din natură s-au transformat în lucrări artistice”, relata prof. Hermenean.

Cu rafinament, eleganță și în aceeași timp, simplitate, fiecare lucrare a Ancăi Hermenean reușește să transpună privitorul într-o anumită stare.

„Uneori, mi se pare că atunci când lucrez, intru într-o transă, ca mai apoi, să privesc rezultatul mâinilor mele și să mă întreb oare chiar eu am făcut asta? Prin experimentarea liberă a diverselor tehnici și materiale, dialogul meu cu elementele naturii devine artă vizuală”, a declarat autoarea vernisajului.

De această dată în postura de artist, Anca Hermenean a fost vădit emoționată de numărul celor care se bucurau de reușita dumneaei, după cum afirma că după atâtea discursuri ținute în fața oamenilor în cei 12 ani de activitate ca prorector al UVVG, de această dată, emoțiile au fost altfel.

„Lucrările colegei și prietenei mele Anca Hermenean, ne bucură privirea. Fiecare operă de artă a dumneaei este un simbol al frumosului și al eleganței. Faptul că ne-am adunat într-un număr atât de mare este o dovadă a faptului că Anca este un profesionist și un om desăvârșit. Sunt fericită că îi putem fi astăzi alături într-un moment atât de special și îmi doresc ca acest vernisaj să fie urmat de multe altele. Felicitări din suflet”, a precizat prof. univ. dr. habil. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG.

Despre artist și lucrările sale au vorbit prof. Corneliu Artimon și prof. Ioan Kett Groza.

„În mâinile sale, frunzele, florile, mușchiul, pietrele și ceramica devin importante elemente naturale care în armonie cu fascinația culorilor creează un dialog continuu între artist și natura ce îi alimentează cercetările. Arta Ancăi Hermenean nu e doar o evadare din cotidian, ci este o extensie a muncii sale de biolog. Fiecare compoziție este o conversație intimă cu materialele naturale, o redare a impresiilor și sentimentelor trăite în momentele minunate ale creației”, spunea prof. Corneliu Artimon.

„O expoziție în care tema florală este dominantă nu poate decât să bucure ochiul  și sufletul.  Cu ajutorul culorilor, posedând un simț nativ, produsul finit trăiește prin autor. Subliniez că avem în față o persoană care savurează natura, pe care o încântă transformările tonurilor, de la verdele abia mijit  și transformat într-un verde tonic , magia clorofilei  împreună cu ploaia cromatică a petalelor  de flori fac ca autoarea să-și etaleze trăirile în tablouri, arta vizuală ajutând-o pe Anca Hermenean să-și proclame dragostea pentru natură”, a precizat prof. Ioan Kett Groza.

Puteți întra în lumea plină de farmec a  prof. Anca Hermenean și puteți afla povestea fiecărui tablou accesând Nature Art – Rediscover Nature in 3D Art.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro