Stire

Oportunitatea practicii pedagogice și IT printr-un proiect Erasmus+ la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” (FOTO)

19.06.2024 ⋅ 0 comentarii


Un grup de 28 elevi din clasele a XI-a de la Colegiul Naţional „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” a participat, în primăvara acestui an, la proiectul Erasmus+2023-1-RO01-KA121-VET-000114909, desfășurat în Turcia – martie 2024, respectiv în Grecia - mai 2024. Elevi din clase cu specializări diferite, respectiv profil pedagogic, specializarea învățător-educator și educator - puericultor şi profil real, specializarea matematică-informatică, informatică intensiv au desfășurat activități de pregătire practică în grădinițe, școli și în cadrul firmelor IT.

Elevii au fost însoțiți de cadre didactice, întreaga activitate fiind monitorizată de un profesor din echipa de proiect, iar la activitățile de tip job-shadowing a participat câte un profesor cu atribuții în practica de specialitate. Activitățile de practică de specialitate în instituții și organizații dintr-o tară străină a oferit atât elevilor, cât și cadrelor didactice oportunități unice pentru dezvoltarea competențelor didactice și îmbogățire culturală. Elevii și profesorii au asistat la ore susținute de profesori și experți IT din instituțiile partenere pentru a înțelege metodele de predare și gestionare a clasei de elevi pentru a exersa noțiuni si abilități specifice profesiei. S-au colectat informații despre tehnici didactice, interacțiunea profesor-elev și nu în ultimul rând despre utilizarea resurselor educaționale, despre inteligența artificială și limbaje de programare.

La finalul celor două săptămâni de practică, elevii au pregătit lecții, activități și resurse valorificând, sub îndrumarea unui mentor, cunoștințele și abilitățile exersate. Elevii de la profil pedagogic au predat sub supervizare, secvențe dintr-o lecție în fața clasei de elevi/grupei de preșcolari, iar elevii de la profilul real, în era digitalizării, prin activitățile practice desfășurate într-o firmă IT din străinătate au realizat un pas esențial pentru pregătirea lor ca viitori studenți care aspiră la o carieră de succes în tehnologii informatice.

Experiența internațională a obligat elevii să iasă din zona de confort, să își dezvolte abilități de comunicare și de adaptare la noi culturi și comunități profesionale, aspecte necesare în orice carieră.

Activitățile din proiect au contribuit la dezvoltarea abilităților pedagogice și la înțelegerea diversității culturale, oferind atât profesorilor, cât și viitorilor profesori o perspectivă globală asupra educației.

Programul cultural oferit de cele doua organizații interemdiare, Anatolia Educationd and Consulting și Pro European Education MIKE, a fost conceput pentru a oferi elevilor Erasmus + o experiență completă și diversificată, îmbogățindu-le cunoștințele despre cultura și comunitatea gazdă și facilitând integrarea lor în noul mediu cultural.

Despre călătoria făcută într-una dintre cele mai populare stațiuni ale Greciei, cât şi despre experienţele de acolo, trăite pe „vibe-ul” grecesc, elevii au redat: „Două săptămâni de experiențe inedite în școală… din Paralia Katerini unde am descoperit modalități de lucru cu copiii. Peisajele spectaculoase, plajele cu apă cristalină, ospitalitatea caldă și tradițiile culturale bogate, satele pitorești cu case albe și acoperișuri albastre au oferit un cadru ideal pentru explorare. Muzica tradițională și dansurile populare au adăugat un farmec aparte, oferind o privire autentică asupra stilului de viată grecesc.”

În ceea ce privește orașul Afyonkarahisar, aceștia au menționat: „…fie că ești interesat de istorie, cultură sau relaxare, acest oraș turcesc are ceva de oferit pentru fiecare vizitator!”

„Experiența de practică în străinătate poate fi un adevărat catalizator pentru cariera oricărui elev. Cu atitudinea și pregătirea potrivită, această oportunitate poate deschide porți spre realizări profesionale deosebite și dezvoltare personală continuă. Un astfel de stagiu internațional oferă ocazia de a construi relații profesionale cu oameni din toată lumea, deschizând perspective pentru viitoare colaborări și oportunități de dezvoltare în carieră”, a declarat prof. Ștefana Șerban, coordonator proiect Erasmus +, Colegiul Național Preparadia - Dimitrie Țichindeal.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro