Stire

Peste 10.000 de vizitatori atrași de două dintre expozițiile de la Muzeu (FOTO)

02.07.2024 ⋅ 0 comentarii


Expozițiile „Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” și  „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” s-au bucurat de un mare succes în rândul publicului și au atras peste 10.000 de vizitatori din țară și străinătate la muzeul din Arad.

„Expozițiile „Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” și  „Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară”, deschise publicului în perioada aprilie - iunie 2024, au devenit principala  atracție a muzeului nostru alături de Galeria de Artă Românească, Pinacoteca și Muzeul de Științe ale Naturii. Peste 10000 de vizitatori din țară și străinătate au vizitat cele două expoziții organizate de Complexul Muzeal Arad în noul spațiu expozițional din Palatul Cultural și la Muzeul de Artă”, a declarat Bogdan BLAGA, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.

Invenții din Antichitate

Expoziția internațională „Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”, organizată sub patronajul Ambasadei Italiei în România, Consulatului Onorific al Republicii Italiene la Arad, Institutului Italian de Cultură și cu sprijinul Muzeului Leonardo da Vinci, au oferit publicului, și în special copiilor, ocazia să descopere invenții din Antichitate prin intermediul exponatelor care reprezintă mașinării inovatoare folosite în luptă, tehnică militară și tehnologia civilă din timpul Imperiului Roman, armuri impresionante purtate de soldați și de celebri gladiatori, reconstruite de artizanii și specialiștii de la Museo Le Macchine di Leonardo da Vinci Firenze, Italia.

Eveniment de anvergură națională

„Nicolae Grigorescu. Expoziție aniversară” a reprezentat o nouă colaborare a Complexului Muzeal Arad cu Art Safari, cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est. Evenimentul de anvergură națională, găzduit de Muzeul de Artă Arad, a fost dedicat unuia dintre cei mai importanți pictori români, Nicolae Grigorescu (1838-1907). Considerat un simbol național și un pionier al picturii moderne românești, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziție, care aduce în prim-plan capodopere mai puțin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecții private, dar și de la Muzeul Național Brukenthal Sibiu și Muzeul de Artă din Constanța. Cu prilejul expoziției de la Arad, una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecție privată a fost expusă în premieră la Muzeul de Artă. „Țărăncuțe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziției, este o operă esențială ce face parte dintr-un ciclu de variațiuni pe aceeași temă a „Întoarcerii de la izvor", temă abordată de Grigorescu pe tot parcursul creației sale. Această lucrare, un record de piață, este o capodoperă absolută a artistului.

Un nou program de vizitare

Pe parcursul vacanței de vară, până duminică, 8 septembrie, muzeele din cadrul Complexului Muzeal Arad, deschise în municipiul Arad, funcționează după un nou program de vizitare.

Muzeul de Artă Arad este deschis publicului de marți până duminică, între orele 10.00-18.00 (ultima intrare: 17.15) și oferă spre vizitare expozițiile kinema ikon și „Onisim Colta. Nașterea luminii”, alături de Galeria de Artă Românească.

La Palatul Cultural sunt deschise Muzeul de Științe ale Naturii și Pinacoteca, dar și expozițiile de istorie „Tezaur 1848-1849” și „Arad - decembrie 1989”, program de vizitare: marți-duminică, între orele 10.00-18.00 (ultima intrare: 17.30).

BILETE

Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II):

11 lei – adulți;

6 lei -  pensionari;

2 lei - preșcolari, elevi, studenți;

1 leu - grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

Muzeul de științe ale Naturii (Palatul Cultural Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor):

11 lei – adulți;

6 lei -  pensionari;

2 lei - preșcolari, elevi, studenți;

1 leu - grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

Pinacoteca și expozițiile de istorie „Tezaur 1848-1849” și „Arad - Decembrie 1989” (Palatul Cultural Arad, etaj II, intrarea dinspre Parcul Copiilor):

14 lei – adulți;

7 lei – pensionari;

3 lei - preșcolari, elevi, studenți;

1 leu - grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe bază de protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

BILET UNIC

(Muzeul de Științe ale Naturii,  Pinacoteca și expozițiile de istorie „Tezaur 1848-1849” și „Arad - Decembrie 1989”, Muzeul de Artă Arad și Sala Clio)

40 lei – adulți;

21 lei -  pensionari;

7 lei - preșcolari, elevi, studenți.

GRATUIT:

Veteranii de război, văduvele de război și văduvele nerecăsătorite ale veteranilor de război.

Persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.

Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe bază de documente justificative.

Persoane care lucrează în reţeaua muzeală – pe bază de legitimație.

Membrii ICOM/AICA – pe bază de legitimaţie.

TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE

17 lei – taxă fotografiere;

228 lei – taxă filmare.

Mai multe detalii:

www.museumarad.ro

https://www.facebook.com/complexul.muzealarad/?ref=hl

Fotografii: Nelu Scripciuc


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro