Stire

În cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă se efectuează operații de canal carpian și prin tehnica endoscopică

11.07.2024 ⋅ 0 comentarii


Informare SCJU Arad,  11.07.2024

Din această săptămână, în cadrul Compartimentului Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă se efectuează operații de canal carpian și prin tehnica endoscopică!
Procedura permite pacientului o recuperare postoperatorie mult mai rapidă și eficientă decât în cazul altor tehnici operatorii ale canalului carpian. De asemenea, postoperator, pacientul va rămâne cu cicatrici minime, nu va necesita imobilizarea mâinii – mișcările fiind permise din prima zi, iar rata complicațiilor postoperatorii este mult mai redusă. Totodată, deoarece pacientul va resimți o durere mult mai slabă decât în cazul intervențiilor clasice, iar cicatricile sunt minime, chirurgul poate opera, ambele mâini, în cadrul aceleiași operații– dacă este cazul.

„Împreună cu dr. Andreas Bajzat, am reușit să efectuăm prima intervenție, endoscopică, de canal carpian. Este vorba despre o tehnică modernă, care necesită un chirurg cu experiență în chirurgia mâinii. Este o intervenție minim invazivă, cu protejarea vaselor de sânge, ale nervilor și tendoanelor de la acest nivel. Un plus pentru pacient constă atât în recuperarea mult mai rapidă, cu mobilizarea mâinii în aceeași zi după operație, cât și în faptul că cicatricile sunt mult mai reduse decât în cazul altor tehnici operatorii”, a precizat dr. Zsolt Gyori, medic specialist chirurgie plastică.

Tunelul carpian este un canal îngust, situat la nivelul încheieturii mâinii, prin care trec nervul median și nouă tendoane, iar sindromul de tunel carpian apare atunci când nervul median este comprimat sau iritat, în zona de trecere prin tunelul carpian. În fază incipientă poate să nu fie necesară intervenția chirurgicală, însă în cazul formelor severe singura variantă de tratament o reprezintă intervenția chirurgicală clasică sau endoscopică.
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune medicală destul de des întâlnită în rândul populației, și se manifestă prin amorțeală și durere la nivelul mâinii și antebrațului, putând provoca scăderea de forță a mâinii. Această afecțiune, cauzată de presiunea exercitată asupra nervului median apare în urma unor traume sau leziuni ale încheieturii mâinii, a artritei reumatoide, a unor dezechilibre ale glandelor tiroidă sau pituitară, a unor boli care determină compresia nervilor, dar o cauză a acesteia poate fi reprezentată chiar și de dormitul pe încheietura mâinii, îndoite.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro