Stire

Atitudini și (în)chipu(i)ri umane la Zilele Aradului (FOTO)

26.08.2024 ⋅ 0 comentarii


Context:

Deschiderea Salonului Gutenberg de toamnă... (un) „Intro” ales (parcă) anume în preajma împlinirii a 60 de ediții Gutenberg. De bună seamă, toate clipele care au închegat frumoasa însoțire la „Zilele Aradului 190” de anul acesta, au fost și vor rămâne plăcute. Mai cu seamă că, participativ și selectiv, evenimentele au fost de ordin atât social-cultural, cât și de divertisment, distractiv ori, pur și simplu, pentru toate gusturile și vârstele.

Conținuturi:

Ne declarăm deosebit de încântați să fi deschis „Salon mozaic Gutenberg” de toamnă, tocmai în cadrul Zilelor orașului Arad într-un febril  „glamour” al schimbului de idei, împărtășite frumos, în plen ori pe Secțiunile Conferinței Științifice Naționale cu un titlu semnificativ: „Viața cotidiană a Aradului de a lungul timpului”.

De ce atitudini (și) la Salon Gutenberg (fericită coincidență) la Solemnul moment din viața plină de emulsie gânditoare sau efervescență în  comunicare? Pentru că nu numai cele patru lansări de carte în plen din superba Sală Ferdinand a Primăriei Arad, cât și lucrările pe secțiuni au avut relevanța lor aparte.

O selectă adunare a semnat „prezența” în Sala Festivă (înalte fețe bisericești, oficiali, cadre didactice universitare, cadre militare, reprezentanți ai ISU Arad, ai ANCMRR, ai ANCERM, istorici, muzeografi, reprezentanți ai Bibliotecii Județene și ai Complexului Muzeal Arad, ai diferitelor școli arădene ori din județ ș.a., astfel că printre aceste personalități de prim rang arădean am putut identifica o parte din componenții Salonului Gutenberg (înființat în urmă cu peste zece ani).

Cei prezenți (o parte) au avut plăcuta plăcere de a răsfoi primul volum al crestomației „Studii și comunicări din Banat Crișana”, Editura Eikon, București 2024, 420 p. (colectiv de autori: dr. Doru Sinaci și conf. univ. dr. Sorin Bulboacă). Apărut în condiții grafice excelente, volumul (bilingv) este segmentat pe șapte capitole și a fost conceput sub îndrumarea unui Consiliu Știintific: Acad. prof. univ. dr. Ioan Bolovan; dr. Doru Sinaci; conf. univ. dr. Sorin Bulboacă; conf. univ. CS II Ioan David; prof. dr. habil. Sorin Sipoș; Ioan Traia; CSIII dr. Liviu Magina. Acest prim volum face parte din Colecția „Astra Arădeană” (Secretariat științific și DTP - Gabriela Adina Marco, Ioana Nistor (care a realizat traducerea în limba engleză), iar grafica și editarea tehnică este semnată de Marius Radu. (...) „Această istorie unitară a spațiului Banat-Crișana a impus o abordare identică și din partea contemporanilor noștri” (Cuvânt înainte, pag.12). La acestea, desigur, adăugăm un număr apreciabil de titluri-patruzeci și unu, care asigură un bogat cuprins. Numele tuturor semnatarilor și afiliația profesională se leagă neîndoios de subiectul tratat în acest volum.

Cu referire la participarea noastră (a celor de la Salon mozaic Gutenberg), trebuie să spunem că aceasta, a fost pe cât de meritorie, pe atât de interesantă: subiectele create și propuse au înclinat înspre subiecte de ordin al reflectărilor  istorice, al antropologiei culturale, al evocărilor desprinse din cotidian ori memoria culturală. ș.a.

Concluzii:

Deschiderea Salonului Gutenberg de toamnă în cadrul generos al Zilelor Arad, este ofranda tuturor înspre „Bicentenarul Avram Iancu” și închinarea solemnă înspre cei optzeci de ani de la odiosul război, al doilea, mondial.

Fotografiile care însoțesc imagologia (prin Mircea Octavian Boran, președinte Foto Club Arad) sunt grăitoare în contextul acestui subiect.

Ne dăm, de pe acum, întâlnire la Gutenberg 60 (tot în Orașul de pe Mureș).

 

Florica R. CÂNDEA, UZPR Arad

Carina A. BABA, Salon Gutenberg Arad


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
melthdesign.ro/