Stire

Victorie a bunului-simț în CLM: în ciuda opoziției Liceului „Aurel Vlaicu”, consilierii au votat în UNANIMITATE alocarea celor zece săli de clasă de care are nevoie Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” (FOTO)

16.09.2024 ⋅ 0 comentarii


Consillierii municipali au dat astăzi dovadă că indiferent de orientarea politică sunt momente în care bunul-simț prevalează. Astfel, hotărârea de consiliu prin intermediul căreia sunt alocate Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” cele zece săli de clasă de care are nevoie pentru a-și desfășura activitatea a fost adoptată cu UNANIMITATEA voturilor consilierilor care au participat la vot, în condițiile în care doi dintre aceștia nu au făcut-o.

Înainte de supunerea la vot a proiectului au vorbit reprezentanții celor două școli, un profesor de la Liceul Aurel Vlaicu și Sorin Haiduc, directorul ColegiuluI Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”.

„Avem laboratoare și cabinete pentru că avem o serie de specializări, care nu se pot desfășura într-o sală de clasă normală [ ...] Peste câteva luni vom avea o inspecție de la minister, ARACIP se numește, în care vom fi evaluați. Dacă noi nu avem acele laboratoare, pe care vom fi obligați să le stricăm, dacă vin colegii noștri de la Pedagogic, acolo unde doresc ei să vină, nu vom primi aviz pozitiv și vom pierde o specializare”li s-a adresat consilierilor locali profesorul de la Liceul „Aurel Vlaicu” trimis să încerce să împiedice aprobarea proiectului de hotărâre. Nu a reușit însă să convingă pe nimeni, spre deosebire de directorul de Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”.

„O țară civilizată, are nevoie de educație, iar educația se poate face cu cadre didactice. Liceul Pedagogic pregătește cadre didactice pentru tot județul Arad, învățători și educatoare. Este inacceptabil ca în acest moment, Liceul Pedagocic să nu fie sprijinit să-și desfășoare așa cum trebuie activitatea de pregătire a cadrelor didactice”, le-a spus celor prezenți Sorin Haiduc. În continuarea, acesta a ținut să menționeze că pentru rezolvarea crizei de spații, au fost făcute mai multe propuneri, printre care construirea unei noi clădiri și alocarea unor containere care să fie amplasate în curtea școlii. „Vă reamintesc, nu avem laborator de chimie, nu avem laborator de fizică, nu avem laborator de biologie. Toate sunt folosite, în acest moment ca și săli de clasă. Domnul primar mi-a răspuns că nu se justifică să cheltuim bani din veniturile comunității pentru clădiri noi sau pentru containere, când există spații disponibile în alte școli. Rea-voința este evidentă pentru noi, pentru că după discuții cu doamna director de la Liceul «Aurel Vlaicu», de fiecare dată ni s-a spus că nu există nicio sală de clasă disponibilă. În urmă cu un an și jumătate, împreună cu o delegație a Inspectoratului Școlar am fost la Liceul «Aurel Vlaicu» să găsim o soluție amiabilă, să rezolvăm problema spațiului. Ni s-a spus atunci că nu există absolut nicio sală disponibilă, însă peste două luni CLM a votat un consorțiu fără să se ia în considerare cererile noastre, de care nu a știut. Eu personal și colegii mei consider că este de rea-credință această atitudine a colegilor noștri. Este inacceptabil ca Liceul Pedagogic să aibă 52 de clase și 42 de săli dispobibile...”, a mai spus Sorin Haiduc.

Cabinete de informatică amenajate doar pentru ca Peda să nu primească spațiul

În ceea ce-l privește, primarul Călin Bibarț a ținut să menționeze că spațiile în care funcționează școlile sunt ale municipalității, școlile având doar drept de folosință, nici măcar de administrare. Mai mult, potrivit primarului, conducerea Liceului „Aurel Vlaicu” a apelat la tot felul de tertipuri, inclusiv atacarea în contencios administrativ a unei hotărâri de consiliu adoptate anul trecut în aceeași speță și amenajarea unor săli de clasă pentru Liceul Penticostal, care își desfășoară încă activitatea în clădire, în aripa care ar urma să fie preluată de Pedagogic. Potrivit primarului, în urma unei solicitări adresate Inspectoratului Școlar s-a obținut o situație a spațiilor din școli pentru întregul județ, ca raport între numărul elevilor, al claselor și cel al sălilor de clasă. „Locul I este ocupat de Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu cu 2,33, adică aproape două săli și jumătate pentru o clasă de elevi, în timp ce celelalte școli, marea lor majoritate sunt în jurul lui 1, iar Liceul Țichindeal cu 0,81. O clasă de copii nu are la dispoziție nici măcar o sală, în timp ce la Vlaicu sunt aproximativ două săli și jumătate”, a ținut să puncteze primarul.

Conform lui Bibarț, Primăria a fost obligată anul trecut să închirieze spații pe str. Mihai Eminescu cu mii de euro, ca urmare a faptului că reprezentanții Liceului „Aurel Vlaicu” au transmis că nu au nici măcar o sală liberă pentru Peda, în corpul de clădire care are intrarea vizavi de prestigiosul colegiu arădean. „Săptămâna trecută am aflat că două săli de clasă, pe latura aceea, au fost amenajate ca săli de informatică, cabinete, pentru Școala Penticostală, care trebuia să fie doar pe cealaltă latură, unde mai există săli nerenovate. Taman pe latura unde ar trebui să se mute Pedagogicul s-au făcut două cabinete de informatică pentru cealaltă școală”, a mai ținut să precizeze primarul.

La final însă, bunul-simț a avut câștig de cauză, iar elevii de la Peda vor avea unde să-și desfășoare orele, fără a mai fi nevoiți să meargă la școală în două schimburi decât pentru o perioadă scurtă de timp, până se va lua în primire spațiul alocat astăzi.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro