Stire

Reprezentanții ULALA susțin că ANRE a stabilit cotele excesive pentru părțile comune indivize din condominii

08.10.2024 ⋅ 0 comentarii


Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) reacționează după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dat publicității noul regulament care stabilește proceduri detaliate pentru repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum.

„În opinia noastră, cotele procentuale aferente consumului de încălzire alocat părților comune indivize, înscrise în Anexa 2, tabelul 2 din ordinul ANRE, sunt excesive și ar putea genera disensiuni între proprietarii din condominii. Considerăm că actuala formulă de repartizare riscă să creeze neînțelegeri și tensiuni inutile, în special în contextul condominiilor vechi din municipiul Arad, unde majoritatea clădirilor au fost construite sub o legislație care nu reglementa corespunzător problema părților comune.

Este important de menționat că majoritatea imobilelor din Arad se apropie sau au depășit jumătatea perioadei de garanție de funcționare, iar problemele legate de eficiența energetică și uzura construcțiilor ar trebui să fie luate în calcul atunci când se stabilesc astfel de reguli.

ULAL Arad apreciază că este necesară o reducere a cotelor procentuale aferente consumului de încălzire alocat părților comune, precum și o simplificare a procedurilor de calcul, pentru a evita complicațiile administrative și eventualele neînțelegeri între proprietarii din condominii”, susține Anca Herbei, președintele ULALA.

Anca Herbei a ținut să precizeze că soluționarea acestor probleme este esențială pentru a asigura o distribuție echitabilă a costurilor, protejând interesele tuturor proprietarilor și asigurând totodată eficiența energetică a imobilelor.

Cota procentuală aferentă consumului comun de încălzire pentru condominiile situate în zona de temperatură caldă și temperată se calculează potrivit următorului tabel:

Grad de deconectare (%)

Septembrie/Octombrie/Aprilie/Mai (%)

Noiembrie/Martie (%)

Decembrie/Ianuarie/Februarie (%)

0÷40

45

40

35

41÷70

50

45

40

71÷99

60

55

50

 

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro