Stire

Basarabia a ales: Referendumul pro-UE pare să treacă la limită, iar Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo intră în turul doi al alegerilor prezidențiale

21.10.2024 ⋅ 0 comentarii


Basarabenii au fost chemați, ieri, la urme pentru a-și decide viitorul, pentru a alege între a se întoarce sub dominația Imperiului Rus și calea europeană. Până în momentul de față, rezultatele preliminarii sunt încurajatoare, dar până la numărarea tuturor voturilor nu este încă totul jucat.

Cetăţenii Republicii Moldova au stat ore întregi la cozi uriaşe pentru a-şi alege viitorul ţării, printr-un scrutin dublu: alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană. Procentele pentru preşedinţia Republicii Moldova încep să se definitiveze, scrie antena3.ro. Preşedintele în funcţie, Maia Sandu şi contracandidatul său Alexandr Stoianoglo ajung în turul doi. Iar moldovenii vor avea de ales cine va fi în fruntea Republicii Moldova pentru următorii patru ani la scrutinul care va fi organizat peste două săptămâni.  Alegătorii au fost, de asemenea, în situația de a decide dacă își doresc în mod clar să meargă înainte pe traiectoria proeuropeană sau dacă rămân captivi influenţei ruseşti. Este un moment extrem de tensionat pentru ceea ce priveşte parcursul european al Moldovei. Au mai rămas de numărat câteva mii de voturi pentru referendum care ar putea face diferenţa, aproape toate sunt din diaspora, iar diaspora, cu excepția celei din Rusia, a ales în marea ei majoritate Europa în locul Imperiului.

La ora 9, 50.08% dintre voturile de la Referendum erau în favoarea aderării Basarabiei la Uniunea Europeană, iar 49,92 erau împotrivă.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, la ora 7.45, după ce au fost procesate 97,97% din procesele verbale, rezultatele arătau în felul următor:

Maia Sandu - 41.86%

Alexandr Stoianoglo - 26.34%

Renato Usatîi - 13.76

Irina Vlah - 5.46%

Victoria Furtună - 4.52%

Vasile Tarlev - 3.23%

 

Intrați AICI pentru detalii.

Sursa foto: Facebook Maia Sandu


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro