Stire

Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală

07.11.2024 ⋅ 0 comentarii


Luna octombrie reprezintă în fiecare an o perioadă deosebit de importantă în ceea ce privește activitatea de securitate și sănătate în muncă.

Prin urmare, și în acest an, Inspecția Muncii s-a alăturat inițiativei Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă și a prevăzut în Programul Cadru de Acțiuni pentru anul 2024 organizarea unor evenimente regionale de informare și conștientizare în cadrul Săptămânii Europene de securitate și sănătate în muncă.

„Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Securitate și Sănătate în Muncă al ITM Arad au participat la evenimentul organizat la Sibiu, ceea ce a determinat ulterior organizarea de întâlniri cu angajatorii din județul Arad, pentru diseminarea informațiilor dobândite.

Aceste întâlniri au pus accent pe stabilirea unor obiective și recomandări care promovează atât siguranța și sănătatea profesională ca parte a îmbunătățirii condițiilor de muncă cât și creșterea calității vieții și nu în ultimul rând, desfășurarea tuturor activităților în deplină siguranță.

S-a subliniat faptul că unul din principiile generale de prevenire prevăzut de Legea securității și sănătății în muncă vizează ”adaptarea la progresul tehnic”, angajatorii fiind obligați să ia măsuri ce privesc securitatea și sănătatea în muncă având în vedere acest principiu.

Progresul tehnic, în speță digitalizarea, transformă sistemul clasic de muncă, generând noi provocări și riscuri ce pot crea dezechilibre importante ale sistemului de muncă, ce au ca repercusiuni accidente și îmbolnăviri ale lucrătorilor astfel că sunt necesare măsuri de prevenire și protecție adaptate noilor provocări aduse de digitalizare, angajatorii fiind obligați să identifice soluții concrete pentru asigurarea sănătății și securității la locul de muncă.

Concluzia unanimă a acestor întâlniri a fost, că doar prin eforturi comune din partea tuturor părților implicate, pot fi garantate îndeplinirea obiectivelor de prevenire a accidentelor de muncă și bolilor profesionale, contribuind astfel la consolidarea unei reale culturi a prevenirii.

Toți factorii implicați în prevenire trebuie să contribuie activ la reducerea expunerii lucrătorilor la riscuri profesionale și în dezvoltarea culturii de prevenire la nivelul unității.

Securitatea și sănătatea în muncă în era digitală este necesară și trebuie să reprezinte o prioritate pentru toți deopotrivă”, transmit reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

 

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
fashiondays.ro