Stire

Eveniment: lansarea revistei STINDARD (FOTO)

25.11.2024 ⋅ 0 comentarii


Revista de informare civică, istorie militară, cultură și educație patriotică cu un titlu emblematic, „Stindard”, a văzut lumina tiparului în condiții grafice de înaltă ținută, având lansarea în data de 21 noiembrie 2024, la Biblioteca „A. D. Xenopol” din Arad.

Moderatorul evenimentului cultural, prof. Lucia Bibarț, a prezentat aspecte din istoria revistei „Stindard”, subliniind momentele cheie alte metamorfozării acsteia: „Florica R. Cândea a deschis ușile revistei spre doamne și spre literatură.”; „Această revistă militară nu face decât să mențină evenimentele actuale pentru eternitate.”

Gl. mr. (rtg) Vasile Ionel Heredea, director fondator al revistei, a afirmat: „revista a fost gândită altfel, pentru noi, pentru asociație, acum fiind complet modificată. În timp, am simțit nevoia să îi dăm o altă deschidere. Acum, e foarte bogată și îmbunătățită, datorită unor personalități importante ale căror nume se regăsesc în paginile ei. În calitate de fondator, mă bucur foarte mult că există în continuare și o voi sprijini din toate punctele de vedere, pentru că este o mândrie a noastră.”

Prof. Ioan Tuleu, consilier editorial al revistei „Stindard”, a amintit: „Grafica a fost stabilită de col. (rtg) Horea Gana, prof. Emil Șimandan, mr. (rtg) Dorin Ocneriu, gl. mr. (rtg) Vasile Ionel Heredea. Eu am contribuit la profilul revistei. Era prea multă literatură, era condusă de scriitori, astfel că am dorit să acordăm mai multe pagini istoriei și tacticilor militare. Pe lângă literații veritabili (Florica R. Cândea, Anton Ilica, Lucia Bibarț), am atras și istorici (Puiu Emilian Valea, Valeriu Ilica, Dănuț Morodan, Gabriela Marco, Horea Truță). Revista cuprinde informații despre cadrele militare, având o valoare documentară, articole cu caracter istoric, care aduc un plus de valoare, dar, există, în continuare, și o secțiune literară. Am încercat să facem revista atractivă pentru un public larg. Cititorul trebuie momit cu ceva, trebuie să regăsească în revistă plăcerea de a citi. Col. (rtg) Sandu Crișan s-a dedicat revistei, depășind barierele impuse la locul de muncă.”

Florica R. Cândea, de asemenea, a subliniat câteva aspecte referitoare la revista care a împlinit 11 ani: „Am onoarea să vă salut! Azi e Ziua Salutului! Aș vrea să mă întorc puțin în timp, în iunie 2014, când, în cadrul Salonului Gutenberg, s-a înființat Liga Scriitorilor. Eu, Lucia Bibarț, Eugenia Ponta Pete, Valeriu Ilica, Gheorghe Hodrea... am dat viață acestei reviste. Dl. mr. (rtg) Dorin Ocneriu ne-a numit Literatură militară și altele. Toți am scris și am rugat și pe alții să scrie. Acum, suntem la Cultură și spiritualitate. Știu truda care se depune în vederea publicării unei reviste. Totuși, așa cum spunea și Arghezi, cea mai bună vorbire este scrisul cărților. Prof. Horea Truță îmi spunea adesea: mai roagă pe cineva să scrie pentru Stindard... Să nu-l uităm nici pe el. Să fim prieteni cu cartea, cu condeiul, dar, mai ales, cu dragii noștri camarazi. Am fost puțini, astăzi suntem mai mulți, dar nucleul sunteți dumneavoastră, cititorii.”

Marius Sulincean, subprefect al județului Arad, a mulțumit celor implicați în editarea și publicarea revistei „Stindard” pentru „îmbogățirea arădenilor cu aceste pagini-document, de o importanță deosebită.”

Col. (rtg) Sandu Crișan, redactorul șef al revistei, a mărturisit: „Primul lucru pe care mi l-a spus prof. Ioan Tuleu: Sandule, această revistă trebuie să fie citită! Revista a ajuns la 104 pagini. Și este citită! Mulțumim domnilor Iustin Cionca, Ionel Bulbuc, Andrei Ando, Dan Buda, doamnelor Ioana Engelhardt, Ecaterina Mehesz (grafic designer), dar și colaboratorilor, care au adus un plus de valoare revistei, prin articolele pe care ni le-au trimis spre publicare. De asemenea, mulțumim fotografilor Florin Hornoiu, Mircea Octavian Boran, Mircea Irimescu, care au fost mereu alături de noi, ale căror fotografii le-am utilizat ca suport vizual pentru nenumărate articole publicate în revistă. În același timp, ne amintim și de Adrian Ostafi, un loial prieten-fotograf, care, din păcate, nu se mai află printre noi. „Stindardul” nostru a ajuns pe toate continentele, în Canada, SUA, Australia, evident, în mai multe țări europene. Anul viitor vor apărea două numere, unul în primăvară, al doilea în toamnă, iar temele principale vor fi: 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv 35 de ani de la Revoluția de la 1989.

Valeriu Ilica: „Reprezint vocea cititorilor din sală. Sunt onorat să mă număr printre colaboratorii vechi, fideli, statornici ai revistei „Stindard” -  nume predestinat, solemn, sugestiv. Stindardul reprezintă o întreagă instituție, deoarece la noi există un cult pentru stindard, încă de pe vremea dacilor nemuritori. Revista este incitantă, până la ispititoare, judicios procesată, e o revistă ajunsă la maturitate – are ecuson, și parafă de revistă. Meritul e al tuturor: colectiv de redacție și colaboratori. Relația dirijor-orchestră a funcționat democratic: s-a încurajat libertatea de exprimare, dar nu în detrimentul calității. „Stindard” se remarcă, se recomandă, se impune prin câteva atuuri care o personalizează: patriotismul militar, cultul eroilor, românismul discret și autentic.”

Evenimentul s-a finalizat cu un moment liric, datorat poetului Ioan Marcu, care a recitat un poem dedicat lui Avram Iancu.

Revista apare sub  oblada Filialei Județene „Ziridava” Arad a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere „Alexandru Ioan Cuza” (ANCMRR), fiind finanțată de Consiliul Județean Arad, prin Centrul Cultural Județean, Centrul Municipal de Cultură (și, sponsor personal, Cerbul Albastru).

Cuprinsul se întinde în peste o sută de pagini, full color, coperta I simbolizează Bicentenarul Avram Iancu, având profilul ca simbol, iar coperta IV este desprinsă din istoria anilor 80, de la luptele de la Păuliș și Prunișor.

Un Board editorial deschide conținutul: Director fondator: gl. mr. (rtg) Vasile-Ionel Heredea, redactor șef: col. (rtg) Sandu Crișan, consilier editorial: prof. Ioan Tuleu, secretar de redacție: prof. Carina-Anca BabaSeniori editori: prof. Emil Șimandan, col.(rtg) Horea GanaGrafic designer: Ecaterina Mehesz. Colegiul de redacție cuprinde nume de cadre militare (cu rol întregitor), la care se adaugă alți colaboratori din  varii sfere  de larg interes.

Carina A. Baba

Concept vizual: Mircea Octavian Boran


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
melthdesign.ro/