Comunicat | Gala Tinere Talente a pus in lumina reflectoarelor noua generatie de artisti
29.11.2024 ⋅ 0 comentarii
Gala Tinere Talente a pus în lumina reflectoarelor
noua generație de artiști
26 noiembrie 2024 Ediția 2024 a Galei Tinere Talente, organizată de Fundația Regală Margareta a României, a avut loc aseară la Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București (TNB), în prezența Alteței Sale Regale Principesa Sofia. Realizările artistice ale unora dintre cei mai talentați tineri din țară, 15 muzicieni și 15 artiști vizuali, bursieri în cadrul programului Tinere Talente, a XVI-a generație, au fost celebrate cu această ocazie. Gala Tinere Talente este evenimentul care a pus în lumina reflectoarelor pe bursierii Fundației la final de proiect, printr-un un program muzical pregătit de tinerii muzicieni și o amplă expoziție de artă vizuală cu lucrări realizate în anul de bursă.
Sponsori, parteneri, donatori și susținători ai tinerilor artiști au avut ocazia să facă cunoștință cu personalitatea artistică a fiecărui tânăr. S-au bucurat de proiectele lor artistice individuale și comune, de progresele pe care acești tineri le-au făcut de-a lungul anului, ca urmare a susținerii prin bursă în valoare de 2.000 euro și având îndrumarea mentorilor și a profesorilor, precum și susținerea Fundației.
Pe parcursul concertului, tinerii muzicieni au interpretat fragmente emblematice din repertoriul de operă și balet, pregătite sub îndrumarea mentorului Rafael Butaru, violonist, concertmaestru al Filarmonicii George Enescu și al Operei Naționale București. Tinerilor li s-au alăturat pe scenă violoncelista Julia Coteanu, fostă bursieră Tinere Talente și balerinii Operei Naționale București, Raluca Jercea și Cristian Șușu. Gala Tinere Talente a fost prezentată de Bogdan Chenciu, moderator-realizator de emisiuni tv.
”A fost o seară specială dedicată artei, pasiunii și frumuseții muzicii clasice și ne-am bucurat să avem alături public numeros pentru un spectacol care a îmbinat capodopere atemporale din repertoriul de operă și balet și talentul tinerilor muzicieni, putându-l într-o călătorie sonoră de neuitat.
Am traversat epoci și stiluri muzicale, de la eleganța barocului lui Handel și Charpentier, la sensibilitatea romantică a lui Verdi și Puccini, până la rafinamentul baletului lui Ceaikovski. Fiecare piesă a spus o poveste, a evocat o emoție și ne-a invitat să descoperim nu doar suplețea muzicii, ci și puterea ei de a uni sufletele” – violonist Rafael Butaru
In cadrul evenimentului, Alteța Sa Regală Principesa Sofia a acordat diplome companiilor și instituțiilor care se implică cu generozitate în susținerea programului Tinere Talente: compania Dedeman - sponsor al programului, reprezentată de Georgiana Grigoraș, Specialist Relații publice; compania PEPCO Retail – sponsor; echipa TVR Ora Regelui - partener media, reprezentată de producătorul Lidia Voicu și redactorul Diana Ilica; Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București, partener tradițional al evenimentului, reprezentat de doamna Adriana Popescu, Director al Direcției Comunicare și Relații Internaționale; domnului Rafael Butaru, mentor de 10 ani în cadrul proiectului. Mugurel Mărgărit, Director executiv al Fundației, le-a mulțumit și le-a oferit recunoaștere pentru dorința de încurajare a creativității autentice și sustinerea noii generații de artiști.
La final, cei 30 de bursieri ai programului Tinere Talente – ediția 2024, au primit diplome pentru performanța artistică în domeniul artelor vizuale şi a muzicii clasice.
Momentul artistic din sală a fost completat de Expoziția de artă vizuală, în foaierul Media al TNB (aripa Grand Hotel), cu lucrări relevante din proiecte individuale ale bursierilor realizate cu materiale achiziționate din bursă, precum și selecții de lucrări din proiectele comune: expozițiile Jurnal de Viață, Forma Gândului, Pasiunile și Preocupările membrilor Familiei Regale, coordonate de mentorul conf. univ. dr. Ion Anghel. Alteța Sa Regală Principesa Sofia a vizitat expoziția însoțită de mentorii conf. univ. dr. Carmen Apetrei și conf. univ. dr. Ion Anghel, alături de bursierii care au expus și publicul invitat la Gală.
Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe 17 decembrie, iar intrarea este liberă.
Programul Tinere Talente în cifre, în anul 2024, a însemnat:
- 30 de bursieri: 15 muzicieni și 15 artiști vizuali
- 411 accesorii muzicale și instrumente, echipamente sau materiale de lucru (chitară de epocă, corzi, saxofon, mașină pentru confecționarea anciilor, camera video, scaun pian, tablete grafice, laptopuri, aparate foto, imprimante, culori acrilice, pensule, șevalete etc.)
- 99 de cărți, albume de artă și partituri
- 56 de participări la expoziții de artă individuale și de grup, 6 prezentări de modă, plus 5 organizate de Fundație
- 148 de participări la recitaluri, 30 de colaborări cu orchestre, plus 13 organizate de Fundație
- 111 cursuri, proiecte, mentorate și masterclass-uri, plus 12 organizate de Fundație
- 50 de vizite de documentare
- 25 premii, din care: 1 trofeu, 4 Gale ale Laureaților, 8 premii I, 1 premiu de excelență, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei arii de operă la Concursul Alexandru Fărcaș Voice Competition, Premiul Radio România în cadrul Concursului Internațional de Canto “Ionel Perlea”, Premiul pentru debut la Bienala Națională de Artă Plastică „Lascăr Vorel" Piatra Neamț
- 18 burse (Erasmus, Sonoro Interferențe, UNIMIR, etc.)
Tinere Talente a devenit un proiect de țară, care sprijină tinerii artiști talentați, oferindu-le șanse egale, indiferent de provocările sociale sau economice din mediul din care provin. Fiecare dintre cele trei componente ale programului – artă, educație și impact social – demonstrează că investiția în talentul artistic al noii generații este un act responsabil și sustenabil pentru viitorul României.
Partener: Kaufland România
Sponsori: EY România, B&B Collection - Kultho, PEPCO Retail, PPG România - Oskar, Ferrero Rocher, Dedeman, Yardi România, UniCredit Bank, Enayati Medical City, Highlight Agency
Sponsori in kind: Casa Siqua, Easy Print Services, AQUA Carpatica, Angelli, Emotion Philms Production
Partener instituțional: Teatrul Național ”I. L. Caragiale” din București
Parteneri media în 2024: Europa FM, TVR, TVR Cultural, Radio România, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Trinitas, RFI România, AGERPRES, Forbes, Forbes Life, ziarul cotidian diplomatic Nine O’Clock, Zile și Nopți, Revista BIZ, Haute Culture, Revista CARIERE, Revista Insight TAROM, Cocor Media Channel, IQads, SMARK, Phoenix Media, mediaTRUST România, Zenith Media
***
Programul Tinere Talente
Programul național Tinere Talente, derulat de Fundația Regală Margareta a României, a debutat în anul 2009 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii cu venituri reduse și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire. Pe lângă sprijinul financiar, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclass-uri și au oportunități de promovare foarte importante, toate acestea creând o platformă de lansare în cariera artistică. Până în prezent, 440 de burse au fost acordate tinerilor talentați, aflați la început de drum, care studiază muzica sau artele vizuale în licee și universități din România, fiind ajutați să-și depășească greutățile financiare și să continue să-și exprime valoarea artistică. De-a lungul timpului, peste 2.000.000 de euro au fost investiți în viitorul artistic al României. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.tinteretalente.org. Programul național Tinere Talente este susținut de parteneri și sponsori, dar și prin donații realizate online – www.frmr.ro/donationline , susținând, astfel, bursele pentru tinerii talentați ai României.