Un An de Succes pentru CCIA Arad: Bilanțul 2024
01.01.2025 ⋅ 0 comentarii
Conducerea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad a sustinut astăzi, 16.12.2024, o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost prezentată activitatea instituţiei de anul acesta.
În anul 2024, CCIA Arad a continuat să sprijine și să contribuie la dezvoltarea comunității de afaceri din judetul Arad. Astfel, a fost un an plin de evenimente pentru Camera de Comerţ.
Vă prezentăm mai jos sinteza activităţii Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad în perioada 1 ianuarie - 16 decembrie 2024:
ACTIVITATEA DE RELAŢII EXTERNE
În cadrul departamentului de relații externe, unul dintre serviciile cele mai solicitate de către societățile comerciale este eliberarea certificatelor de origine și vizarea facturilor sau a altor documente de export, conform uzanțelor comerciale internaționale. Acestea sunt o componentă esenţială a comerţului internaţional, iar camerele de comerţ joacă un rol central în eliberarea acestora în majoritatea ţărilor.
CCIA Arad a promovat internaţionalizarea firmelor și afacerilor şi prin contacte şi întâlniri cu oameni de afaceri din China, Kurdistan, Ecuador, Ungaria, Germania, Franța, Italia, Țările de Jos, Cehia, Bulgaria, Serbia, Polonia.
ACTIVITATEA DE FORMARE PROFESIONALA
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad este furnizor autorizat de formare profesională continuă, mereu atentă la tendințele și evoluția pieței forței de muncă.
În cursul acestui an au fost organizate 21 de tipuri de cursuri, la care au participat 380 cursanţi.
ACTIVITATEA DE ARBITRAJ COMERCIAL
Instrument deosebit de avantajos pentru solutionarea litigiilor comerciale şi civile, constituit ca alternativă de judecată privată la instanţele de drept comun, Curtea de Arbitraj de pe lângă CCIA Arad, asemeni tuturor Curţilor de Arbitraj de pe lângă camerele de comerţ, functionează în baza Regulamentului şi a Regulilor de Procedură Arbitrală ale Curtii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ a Romăniei.
ACTIVITATEA DE ORGANIZARE DE TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII
În domeniul organizării de târguri și expoziții, o prioritate în cadrul preocupărilor instiţuţiei, CCIA Arad a organizat în acest an, 6 târguri, care au adunat 530 de expozanţi şi 28.000 de vizitatori.
Unul dintre cele mai mari târguri ale Camerei de Comert, a fost şi anul acesta târgul Agromalim, care continuă să aibă mare succes, fiindcă este organizat pe un domeniu economic foarte puternic al economiei. Este singurul târg de profil care cuprinde toată paleta de activități din domeniul agriculturii.
ORGANIZAREA DE SEMINARII, CONFERINTE, FORUMURI, DEZBATERI, PREZENTĂRI DE FIRME, EVENIMENTE DE PROMOVARE
La capitolul conferințelor, Camera de Comerț a organizat anul acesta un număr de 12 conferinţe, care au avut drept scop sprijinirea şi informarea mediului economic arădean, cu privire la utilizarea inteligenţei artificiale, scrierea proiectelor cu finanţare europeană, dezvoltarea carierei, promovarea resurselor locale, servicii personalizate pentru companii, formare profesională, etc.
Organizarea Festivităţii de premiere TOPUL FIRMELOR, ediţia cu numărul 31, este cea mai valoroasă activitate dezvoltată de Camerele de Comerţ în beneficiul mediului de afaceri românesc, singurele entităţi abilitate prin lege să organizeze astfel de clasamente.
DERULAREA DE PROIECTE CU FINANŢARE DIN FONDURI EUROPENE
În ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare, au fost câştigate un număr de patru proiecte, care urmează să fie derulate în perioada noiembrie 2024- octombrie 2027.
Prin aceste proiecte se urmăreste:
“Pentru anul 2025, ne angajăm să rămânem un partener de încredere pentru mediul de afaceri arădean, precum și un susținător eficient al tuturor celor implicați în economia şi comunitatea arădeană”, se arată în mesajul președintelui CCIA Arad, domnul Gheorghe Seculici.
În cadrul conferinţei a fost oferit un premiu de excelenţă elevului FAUR ANDREI, clasa a VII-a de la Liceul Naţional de Informatică Arad pentru locul 1 la Olimpiada Naţională de Fizică, profesor coordonator Rus Carmen. Premiile au fost înmânate de preşedintele CCIA Arad, Gheorghe Seculici şi de managerul general al Everel România, Davide Tempo.
Un grup de copii de la Liceul Naţional de Informatică Arad şi corul psaltic Sfântul Ioan Damaschin, condus de părintele Gabriel Streulea, au interpretat colinde tradiţionale şi au fost întâmpinaţi cu produse asigurate de către brutăria Bontalenti.