Stire

Aspirația pentru EXCELENȚĂ în MEDICINA LEGALĂ: întâlnire a Asociației SUSȚINEM EXCELENȚA și pledoarie pentru un laborator modern de toxicologie

27.02.2025 ⋅ 0 comentarii

„DIALOGURILE DESPRE EXCELENȚĂ au avut în atenție până în prezent domeniile: EDUCAȚIE/ÎNVĂȚĂMÂNT liceal, universitar, medical), CULTURĂ, JUSTIȚIE, GASTRONOMIE, ANTREPRENORIAT propunând astăzi o abordare privind MEDICINA LEGALĂ din JUDEȚUL ARAD, ca ASPIRAȚIE SPRE EXCELENȚĂ.


Serviciul arădean în discuție este subordonat pe plan administrativ Spitalului  Clinic Județean de Urgență, or, se știe că la recenta evaluare profesională, acesta a primit un calificativ, care nu ne onorează și anume «încredere limitată». Este logic că abia după încadrarea în standardele calității, spitalul arădean și implicit serviciul de Medicină Legală poate să aspire spre excelență. Să nu uităm că în anul 2009, această unitate sanitară s-a plasat între primele cinci la nivel național și prima din județul Arad, care a fost certificată cu standardul internațional ISO 9001, implementând modelul oferit de către cele două INSTITUȚII MEDICO-LEGALE în România, certificate în acest sens și anume «MINA MINOVICI» din București și cel din Iași. Vă propun să o ascultăm pe doamna CORINA CRIȘAN, doctor în medicină, unul din cei patru medici specialiști ai serviciului arădean de MEDICINĂ LEGALĂ, cu o experiență de peste 25 de ani în acest domeniu”, a spus în debutul întâlnirii prof. univ. dr. Lizica Mihuț.


Printre primele servicii de medicină legală din țară


Dr. Corina Crișan este cea care a coordonat din partea Serviciului de Medicină Legală Arad procesul de obținere a certificatului ISO 9001, iar în cadrul întâlnirii de astăzi a ținut să mulțumească șefului serviciului și colegilor pentru sprijinul acordat.


„Serviciul nostru de MEDICINĂ LEGALĂ, aflat în prezent în subordinea administrativă a Spitalului Clinic Județean de Urgență  este arondat din punct de vedere științific și metodologic, Institutului de Medicină Legală Timișoara. Activitatea serviciului, asigurată de 17 angajați, desfășoară în principal, activități de medicină legală clinică traumatologică, psihiatrie medico-legală, medicină legală prosecturală, iar prin cele două laboratoare, examinări histopatologice și analize pentru determinarea alcoolemiei.


În anul 2009 obține certificarea standardului internațional ISO 9001, implementând modelul de sistem de management al calității oferit de primele două institute certificate în țară, respectiv Institutul de Medicină Legală «Mina Minovici» București și Institutul de Medicină Legală Iași. Subliniem că metodologia de lucru, structura actelor medico-legale emise, precum și activitatea desfășurată la nivel profesionist la acel moment, au plasat serviciul nostru între primele cinci instituții medico-legale certificate în rețeaua națională, iar  în județul Arad, a fost prima unitate sanitară, care a obținut această certificare”, susține dr. Corina Crișan.


Pledoarie pentru un laborator modern de toxicologie

În continuare, dr. Corina Crișan a făcut o pledoarie pentru un laborator modern de toxicologie, care să permită efectuarea unor teste toxicologice care acum sunt făcute la Timișoara, în condițiile în care Aradul este arondat institutului medico-legal de acolo.

„Fără îndoială, traseul spre o carieră de excelență a fiecărui practician din sectorul medico-legal depinde de activitatea individuală a fiecăruia dintre noi, de disponibilitatea de a ne perfecționa continuu, de anduranța proprie la dinamica activității operative. Dar pentru a așeza instituția medico-legală arădeană în zona excelenței, nu sunt suficiente numai aceste deziderate, ci este nevoie de o preocupare/dotare permanentă pentru dezvoltarea laboratoarelor de specialitate.

Precizăm că Serviciul de Medicină Legală al județului Arad dispune de un laborator propriu de anatomie patologică, înființat în anul 2004, cu o dotare tehnică adecvată și un personal medical cu expertiză în cazuistica medico-legală, ceea ce asigură diagnostice microscopice certe în probațiunea medico-legală privind stabilirea cauzei decesului.

În ultimii ani, nevoia de dezvoltare a toxicologiei medico-legale și, mai ales, în prezent, generată de provocările actuale ale societății (creșterea alarmantă a consumului de droguri și alte substanțe psihoactive), dar și de modificările legislative, ne obligă să perseverăm în demersurile destinate dotării tehnice a laboratorului de toxicologie medico-legală din Arad, pentru a răspunde cu celeritate solicitărilor organelor judiciare, cu atât mai mult cu cât, serviciul nostru beneficiază de un specialist în domeniu.

Trebuie să se rețină faptul că, rolul medicinei legale nu se rezumă la a furniza expertize medico-legale, ci, aflată la granița dintre medicină și științele juridice, medicina legală are, prin excelență, un caracter multidisciplinar, care implică comunicare, pe de-o parte cu medicii din diverse specialități medicale, dar și cu profesioniștii din instituțiile colaboratoare. Relația cu oganele judiciare și instanțele de judecată presupune formularea unor concluzii bazate pe argumente științifice formulate într-un limbaj accesibil acestora, pentru a facilita înțelegerea corectă a interpretării informațiilor medicale analizate în cadrul expertizelor. Noi, medicii legiști suntem conștienți de importanța asumării expertizelor efectuate, dar trebuie să fim prudenți când nu avem elemente de certitudine, pledoaria mea fiind pentru cunoașterea de către medicii legiști, chiar dacă nu au pregătire juridică, a legislației în vigoare. Astfel se vor putea evita ambiguitățile, iar actul de justiție va fi corect înfăptuit.

Excelența privind medicina legală presupune nu numai corectitudine, ci învederează și promptitudine, ceea ce ne obligă, pe noi specialiștii să desfășurăm o activitate dinamică și, mai ales, să conștientizăm importanța asumării unei atitudini responsabile în întreaga activitate, ce trebuie să o desfășurăm la modul profesionist, cu strădanii spre excelență.

În calitate de medici legiști suntem organizați la nivel național într-o societate profesională cu caracter științific și educațional. Începând cu anul 2024, sunt onorată să reprezint Aradul în conducerea Societății, fiind conștientă atât eu, cât și colegii mei arădeni, că va trebui să ne augmentăm eforturile spre a ajunge la dezideratul nostru, al tuturor și anume ASPIRAȚIA SPRE EXCELENȚĂ”, a mai spus dr. Corina Crișan.

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/