Stire

De unde vine, de fapt, Ziua Păcălelilor și de ce se sărbătorește pe 1 aprilie

01.04.2025 ⋅ 0 comentarii


Schimbarea calendarului, farsele medievale și o păcăleală cu ciorapi din Suedia: povestea unei zile pline de umor.

În fiecare an, pe 1 aprilie, oamenii din întreaga lume își permit o doză de umor și creativitate, sub forma farselor nevinovate. Ziua Păcălelilor, cunoscută și ca „April Fools’ Day”, este o tradiție internațională care, deși e tratată cu zâmbetul pe buze, are în spate o istorie cu totul surprinzătoare.

Una dintre cele mai acceptate teorii despre originea acestei zile este legată de schimbarea calendarului în timpul reformei lui Papa Grigore al XIII-lea. În Evul Mediu, Anul Nou era sărbătorit în jurul echinocțiului de primăvară, adică în perioada de la sfârșitul lunii martie până pe 1 aprilie. Odată cu adoptarea calendarului gregorian, începutul anului a fost mutat oficial pe 1 ianuarie. Totuși, nu toți au acceptat sau aflat rapid această schimbare. Cei care au continuat să celebreze în aprilie au devenit treptat ținta glumelor celorlalți, fiind considerați „naivii” care au rămas în urmă cu timpul.

Potrivit click.ro, prima mențiune scrisă despre Ziua Păcălelilor datează din 1539, într-un poem în care un bărbat își păcălea servitorul. Acesta este considerat de unii cercetători culturali ca fiind unul dintre cele mai vechi documente care atestă obiceiul de a face farse în această zi.

Farsele suedezilor care au făcut istorie

De-a lungul timpului, Ziua Păcălelilor a fost marcată de glume celebre, unele dintre ele intrând în istorie. Unul dintre cele mai savuroase momente s-a petrecut în Suedia, în anul 1962, cu mult înainte ca televiziunea color să devină realitate. Un post TV local a difuzat o emisiune în care un presupus expert în tehnologie le explica telespectatorilor cum își pot transforma televizoarele alb-negru în unele color... doar cu ajutorul unor ciorapi de damă din dantelă.

„Tot ce trebuie să faceți este să întindeți ciorapii peste ecran”, spunea convingător prezentatorul. Mii de oameni au încercat trucul, în speranța că vor vedea culorile la televizor, însă, desigur, efectul nu a fost nici pe departe cel așteptat. A fost doar o farsă ingenioasă, dar atât de memorabilă, încât este amintită și astăzi ca una dintre cele mai bune păcăleli televizate din istorie.

Ziua glumelor nevinovate, peste tot în lume

Ziua Păcălelilor este sărbătorită nu doar în România, ci și în Franța, Germania, Italia, SUA, Canada, Marea Britanie și în multe alte țări, fiecare cu propriile sale tradiții sau glume emblematice. De la prieteni și familie până la branduri sau instituții, aproape toată lumea își permite o doză de umor în această zi.

În ciuda caracterului jucăuș, păcălelile ar trebui să rămână nevinovate, amuzante și fără consecințe negative, păstrând spiritul bun al zilei.


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/