Stire

Bilanțul misiunilor pompierilor arădeni din acest sfârșit de săptămână

07.04.2025 ⋅ 0 comentarii


În perioada 04–06 aprilie 2025, pompierii militari arădeni au intervenit pentru gestionarea optimă a celor 69 de situații de urgență produse la nivelul județului Arad. Cele mai multe intervenții au constatat în acordarea asistenței medicale de urgență, echipajele SMURD intervenind la 63 de solicitări.

Totodată, salvatorii au acționat pentru stingerea a două incendii, dintre care unul s-a produs la vegetație uscată în localitatea Honțișor, afectând o suprafață de aproximativ două hectare.

Cea de-a doua intervenție a vizat stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească cu rol de adăpost pentru animale din localitatea Cermei. Evenimentul a avut loc în seara zilei de 6 aprilie 2025, în jurul orei 22:30, iar pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Ineu au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta prin ardere generalizată la nivelul anexei, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați, cu posibilitate de extindere la construcțiile învecinate. Incendiul a fost localizat și lichidat prompt, în limitele găsite, limitând astfel propagarea flăcărilor la vecinătăți.

În urma incendiului, anexa a fost afectată în totalitate, iar, din nefericire, două bovine și 20 de păsări au fost surprinse de flăcări. Au fost salvate 30 de păsări, precum și construcțiile învecinate.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime omenești, iar cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric, generat de un cablu cu defecțiuni.

În acest sens, pompierii militari arădeni vă reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieți omenești.

Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.) Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

De asemenea, pe parcursul acestui sfârșit de săptămână, pompierii militari arădeni au mai intervenit în alte patru situații în sprijinul comunității, cum ar fi deblocarea persoanelor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, precum și salvarea animalelor.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

 


 

Sursa: ARQ

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați ARQ
drmax.ro/