Asta e culmea: până și gunoierii sunt acuzați că fură „la cântar”. Primăria Vladimirescu cere rezilierea contractului cu RETIM
06.09.2019 ⋅ 0 comentarii
Când a venit să strângă gunoaiele din Arad, firma timișoreană RETIM a început, după cum vă amintiți, cu stângul. Municipiul a rămas, săptămâni în șir, plin de deșeuri, având în vedere că societatea a venit nepregătită. Cu timpul, lucrurile s-au mai reglat, însă acum firma este în centrul unui alt scandal. Primăria Vladimirescu cere rezilierea contractului, acuzându-i pe gunoieri că fură „la cântar”. Da, ați citit bine, mai nou până și gunoiul se poate fura la cântar...
„Administrația locală din comuna Vladimirescu nu mai este dispusă ca să tolereze incompetența celor de la Retim, drept urmare solicităm rezilierea contractului cu această societate. În loc ca serviciile să se îmbunătățească, în comuna noastră serviciul de colectare deșeuri funcționează din ce în ce mai prost, toți cetățenii comunei sunt nemulțumiți, de asemenea și noi, administrația locală, suntem total nemulțumiți și vrem măsuri urgente! Primul pas, rezilierea contractului!”, se arată într-o postare pe Facebook a autorităților locale.
Locuitori revoltați
De asemenea, într-un document depus la Consiliul Județean și la ADI Deșeuri, semnat de primarul Ioan Crișan și viceprimarul Mihai Mag, se arată pe larg motivele pentru care se cere rezilierea contractului. „Vă atenționăm cu toată seriozitatea că societatea Retim S.A. a înrăutățit serviciile de colectare a gunoiului menajer, ajungând sub orice standard, contrar obligațiilor contractuale avute cu cetățenii și ducând la o adevărată revoltă a acestora în ce privește serviciul de colectare a gunoiului menajer”, susțin edilii.
„A doua pubelă se ridică doar dacă plătești cinci lei”
În continuare, aceștia spun că angajații RETIM refuză să ridice cea de a doua pubelă, chiar dacă este amplasată în fața unei case în care locuiesc patru sau șase persoane, aplicând aceeași regulă ca și în cazul unei familii formate doar din două persoane. „Există multe sesizări telefonice, verbale și scrise către conducerea Primăriei și consilierii locali [n.r.sesizându-se] faptul că prin plata a 5 lei pe loc către un membru din echipaj (șofer, muncitor) se poate ridica și cea de a 2-a pubelă”, se mai arată în document.
Vor saci galbeni. Cu orice preț
În plus, dacă nu îți pui deșeurile din plastic în saci galbeni, acestea nu îți sunt ridicate, angajații RETIM dând dovadă că pun prea mult accent pe culoare, adică pe un lucru secundar, în loc să fie preocupați să-și facă cât mai bine treaba, să-și mulțumească clienții care plătesc, și nu puțin, să li se ridice gunoaiele, nu să fie întrebați de culoarea sacilor. Sau poate, mai nou, estetica este tot ceea ce contează pentru gunoieri? „Deși sacul galben pentru colectarea plasticului nu se distribuie de circa 3-4 luni, în cazul în care la poartă găsesc saci de altă culoare plini de plastic, nu se ridică, solicitându-se cetățeanului sac galben. Un astfel de abuz este de neimaginat”, mai susțin autoritățile locale.
Cum povestesc edilii că se fură „la cântar”
În același document care a fost trimis Consiliului Județean și ADI Deșeuri, edilii povestesc cum se fură la cântar. Victime? Societățile comerciale și chiar Primăria. „Se obișnuiește, un lucru deosebit de grav pentru societățile comerciale, inclusiv Primăria, [ca] șoferii să solicite o banală semnătură pe un bon de transport, pe care ulterior se trec cantități uriașe și nereale, cu mult peste cele ridicate în realitate. Un exemplu concret, Primăria Vladimirescu [plătește] conform contractului ridicarea gunoiului de la toate unitățile subordonate comunei Vladimirescu, suma totală este de 13.000 lei. Sub pretextul că există bonuri semnate pentru o cantitate dublă (în realitate nu există bonuri semnate) în luna iulie se facturează către RETIM SA pentru comuna Vladimirescu suma de 21.000 lei, deși școlile și bazele sportive au avut vacanță. La pontajul efectuat, RETIM nu poate prezenta bonurile semnate de către Primărie”, se arată în documentul trimis CJA și ADI Deșeuri.
Gunoaie aruncate noaptea
Pe cale de consecință, localnicii aruncă gunoaie, noaptea, în jurul localității, la ieșire de pe străzile laterale, în pădure și în alte locuri publice, iar deșeurile din plastic sunt cu nemiluita. „Această situație s-a creat în ultima lună din vina exclusivă a RETIM SA și se resfrânge asupra cetățenilor. Menționăm faptul că am înțeles că termenul de monitorizare a expirat. A fost solicitată o mărire de taxe pentru prestarea de servicii, lucru care nu se refuză de către noi, dar serviciile s-au înrăutățit în mod dramatic. Vă propunem că ADISIGD să demareze rezilierea contractului cu acest operator, care nici măcar într-un an și șase luni nu numai că nu și-a organizat, dar este cu mult sub nivelul la care a început”, mai spun primarul și viceprimarul comunei Vladimirescu.
Întâlnire în patru
Contactat telefonic, primarul Ioan Crișan, susține că totul pleacă de la conducerea societății. „Totul pleacă de la conducere, altfel muncitorii nu ar fi atât de obraznici. În contract scrie că RETIM-ul are obligația să ia întreaga cantitate de deșeuri, inclusiv deșeurile municipale amplasate lângă container. Să lase locul curat. Or, ei iau un recipient doar, pe al doilea nu îl iau. Dacă este căzută o hârtie pe jos, nu o iau. Când le-am spus celor din conducere că se cer cinci lei pentru a ridica gunoiul, ni s-au cerut probe. Nu suntem crezuți. Nu contează că ne sună oamenii, că ne scriu oamenii... Cu privire la sacii galbeni, nu pot decât să cred că fac mișto de noi. Spun că ei au dat saci pentru vreo doi ani. Dar nu este admisibil să nu ridice gunoiul, din cauză că este pus în saci de altă culoare. Mai mult, oamenii au fost atenționați să nu mai arunce fructe la gunoi. Păi nu vorbim de gunoi menajer. Ce să aruncăm atunci, aer?”, susține plin de revoltă Ioan Crișan.
În încheiere primarul susține că miercuri va avea loc o întâlnire între reprezentanții Primăriei, cei ai RETIM, cei ai CJA și cei ai ADI Deșeuri, în încercarea de a opri bătaia de joc la care sunt supuși locuitorii comunei Vladimirescu.
Deși am încercat minute în șir să dăm de un purtător de cuvânt al RETIM, pentru a prezenta și punctul de vedere al societății, acest lucru ne-a fost imposibil.
Fotografia are rol ilustrativ
Sursa: ARQ